Печено агнешко бутче
Добави към моето меню
Печено агнешко бутче
рецепта Дарина Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Продукти за печено агнешко бутче
1.5-2 кг агнешки бут,
3 лимона,
розмарин,
джоджен,
олио,
черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне на Печено агнешко бутче
Бутът се измива и се почиства от ципата. Слага се в тава. Правят се разрези 1 см и се слагат розмарин и джоджен. Посолява се и се прибавя сока от лимоните и нарязани кори, олио, черен пипер и се поръсва с още джоджен и розмарин.
Оставя се да престой в хладилник около 12 часа с маринатата. След това, както е с тавата с марината и подправки се добавя вода, около 2 чаши, покрива се с фолио и се пече на 220 градуса около час и половина.
След като са минали 90 минути, фолиото се отстранява и се пече приблизително още толкова време, като от време на време с лъжица се полива бутът със соса, за да не изсъхне. Подходяща гарнитура за ястието е варен ориз – зелена салата. В случая гарнитурата е Добруджанска салата, която идеално пасва на ястието.