Тиквен пай
Добави към моето меню
Тиквен пай с орехи
още една рецепта за пай с тиквата. През зимата, в тези дълги вечери, когато семесйтвото е заедно е хубаво да има нще домашно приготвено и, топла напитка и топлина, на това май му казват домашен уют и трябва да намираме време за него и за постигането му
2 яйца
2 ч.ч. сварена или печена тиква
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л.канела
1 ч.ч. орехи
приготвяне на тесто за пая
можете да го приготвите по рецепта за Маслено тесто за пай. Може да използвате и бутер тесто. Може да използвате и тази рецепта за
Класическо тесто за пай
1/2 ч.ч. масли (олио)
1 ч.ч. брашно
1 баклувер
1 ванилия
4 с.л. прясно мляко (вода)
Смесете брашното и маслото в голяма купа. Тестото тярбва да стане на трохи. За да се получи тесто, прибавете към него 4 с.л. прясно мляко (или яода), като размесвате постепенно с вилица.
Омесете тестото с ръце, докато стане на топка, ако е необходимо добавете още 1 с.л. мялко, тестото трябва да е меко и пластично.
приготвяне на пая
В купа смесете яйцата, тиквата, захартаи канелата. Разбъркайте добре.
Разстелете тестото в кръгла тавичка за печене и отгоре изсипете тиквената смес и счуканите на едро орехи.
Печете на 200 градуса 40 -50минути. Проверете с клечка за зъби, дали сладкишът е готов (по клечката не рябва да полепва тесто).
Сладкиша се поднася охладен, може да го украсите със сметана.
Идея: Можете да направите украса за пая, като отделите част от тестото, разточите го и от него изрежите фигурки, във форма по желание, може да бъдат и ленти, които да сплетете. Намажете формичките с малко прясно мляко и ги поръсете с кристална захар.
Можете да ги изпечете върху хартия за печене, за около 10 минути, при температура 180 градуса
или може да ги сложите върху тиквения пах десетиба минути преди да го извадите от фурната