Питка слънце
Добави към моето меню
Питка слънце
рецепта Ани Илиева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
ПИТКА “СЛЪНЦЕ”
700 гр. брашно
250 мл прясно мляко
125 гр. краве масло
40 гр. мая
2 бр. яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
за намазване: 1 жълтък и 1 суп.л. прясно мляко
за поръсване: сусам
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Съдът се покрива с кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се изливат млякото с маята, разбитите яйца, солта и разтопеното краве масло. Омесва се тестото, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Тестото се разделя на две половини. От едната част се отрязва малко парче за средата на “цветето”. Всяко от тестата се разделя на 5 равни части и се овалват на топки.
Върху намазана с олио повърхност се разточват 5-те по-големи топки на кръгли кори, малко по-малки от дъното на разглобяема форма за торта. Дъното на формата се слага в средата на голяма тава и върху него се подреждат четирите кори една върху друга, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Слага се и петата кора – без да се маже. С остър нож от центъра навън, корите се срязват на 8 части (като торта), бемз да се стига до края. Всяка срязана част се обръща навън към края на формата – получават се първите “листа” на “цветето”.
По същия начин се приготвят и по малките 5 топки. И те се разрязват на 8 части. Тази група кори се поставят в отвора, който се получава при обръщането на първите кори, като всяко връхче се постави между долните връхчета (да не съвпаднат!).
От заделеното малко парче тесто се оформя питка, с която се запълва отворът в средата на цветето. Цялата пита се намазва с жълтъка, разбит с прясното мляко. Поръсва се със сусам и се пече с сгорещена при 200 градуса фурна. В началото се пече 10 мин. на тази температура, а след това – 30 минути на 180 градуса. Не отваряйте фурната през първите 20 минути, за да не спадне тестото.
Приятен апетит!