Последни Рецепти
Последни Статии

Питка слънце

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Питка слънце
рецепта Ани Илиева

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

pitka slynce

ПИТКА “СЛЪНЦЕ”
700 гр. брашно
250 мл прясно мляко
125 гр. краве масло
40 гр. мая
2 бр. яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

за намазване: 1 жълтък и 1 суп.л. прясно мляко
за поръсване: сусам

Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. Съдът се покрива с кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се изливат млякото с маята, разбитите яйца, солта и разтопеното краве масло. Омесва се тестото, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Тестото се разделя на две половини. От едната част се отрязва малко парче за средата на “цветето”. Всяко от тестата се разделя на 5 равни части и се овалват на топки.
Върху намазана с олио повърхност се разточват 5-те по-големи топки на кръгли кори, малко по-малки от дъното на разглобяема форма за торта. Дъното на формата се слага в средата на голяма тава и върху него се подреждат четирите кори една върху друга, като всяка кора се намазва с разтопено масло. Слага се и петата кора – без да се маже. С остър нож от центъра навън, корите се срязват на 8 части (като торта), бемз да се стига до края. Всяка срязана част се обръща навън към края на формата – получават се първите “листа” на “цветето”.
По същия начин се приготвят и по малките 5 топки. И те се разрязват на 8 части. Тази група кори се поставят в отвора, който се получава при обръщането на първите кори, като всяко връхче се постави между долните връхчета (да не съвпаднат!).
От заделеното малко парче тесто се оформя питка, с която се запълва отворът в средата на цветето. Цялата пита се намазва с жълтъка, разбит с прясното мляко. Поръсва се със сусам и се пече с сгорещена при 200 градуса фурна. В началото се пече 10 мин. на тази температура, а след това – 30 минути на 180 градуса. Не отваряйте фурната през първите 20 минути, за да не спадне тестото.

Приятен апетит!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории