Последни Рецепти
Последни Статии

Усукана питка

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Усукана питка
рецепта Дарина Николова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

usukana pitka

Усукана питка

Продукти:
3 яйца ( 1 жълтък се оставя за намазване на питката + 1 ч.л. оцет),
400 мл гъст айрян,
150 мл прясно мляко,
1 кубче мая,
1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол,
60 г краве масло,
1 кг и 200 г брашно.
За плънка:
300 г сирене,
60 г масло.

usukana pitka 1
Начин на приготвяне:

Маята разтваряме в леко затопленото мляко. Добавяме солта, захарта и 2-3 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме да втаса на топло. Пресяваме 1 кг от брашното в тава, правим кладенче и изсипваме втасалата мая. Добавяме айряна, яйцата и разтопеното масло и замесваме тесто. Оставяме да втаса на топло. Когато удвои обема си го премесваме отново, разделяме на три части и разточваме 3 листа с диаметър отговарящ на тавата в която ще го печем. Намасляваме тавата, слагаме първия лист, намазваме с масло и настъргваме половината сирене. Слагаме върху него втория лист, намазваме с масло и настъргваме останалото сирене. Поставяме третия лист отгоре. Нарязваме като торта, като в центъра трябва да остане кръгчето.
Всяко хващаме в края и насукваме в една посока.
Оставяме питката да втаса и когато е готова намазваме с разбит с малко оцет(1 ч.л.) жълтък. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-40 мин. Изваждаме, напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 10-15 мин.
usukana pitka 2

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории