Последни Рецепти
Последни Статии

Подправки за по-малко сол

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На всеки е известна, че не трябва да се прекалява със солта, защото солта е бяла смърт. Действително, в големи количества солта оказва негативно влияние на здравето на човек, особено ако има съпътстващи заболявания на сърце, черен дроб, бъбреци, кръвоносни съдове.

Как да намалим употребата на сол

Използвайте подправки за по-малко сол в рецептите, които приготвяте
Известно е, че използването на подправките, на повече свежи подправки води до по-малко използване на сол. Едно изследване, което потвърждава това, в него са участвали 55 доброволци.
sol

В първия етап на изследването предложили на участниците да намалят приема на сол за 4 седмици. След този период половината участници трябвало да заменят солта с различни подправки, а другата половина – самостоятелно да се справят със своя навик.
Трябва да се отбележи, че половината доброволци страдали от артериална хипертония. При 20% имало установен захарен диабет и различна степен на затлъстяване.
В първата фаза на експеримента съкратили приема на сол двойно (от 3,4 г до 1,6 г). Във втората фаза употребата на сол се е увеличила и в двете групи, но хората, които активно използвали подправки в своето хранене, употребявали средно 1 г сол по-малко
Трябва да се отбележи, че няма специални рецепти по които да става замяната на сол с подправки. Ефективно се проявяват всички подправки и всичко зависи от човек и неговите вкусови предпочитания.
Според учените, това изследване може да помогне да се намали прием на сол в случаи на пациенти с артериална хипертония и други заболявания, които са свързани с неправилно хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории