Повече фибри
Добави към моето меню
Повече фибри в нашето меню
Достатъчно е да се прочете една статия по здравословно хранене за да разберем, че трябва да увеличи приема на фибри. Според много диетолози именно те са сред основните причини за широкото разпространение на някои заболявания сред жителите на Европа и Северна Америка.
Фибрите (влакната, влакнините, нишките) са част от храната, която консумираме и която не може да бъде асимилирана от организма ни. Докато растителните продукти съдържат фибри, то млечните и животинските храни (мляко, яйца, месо, риба и пр.) не съдържат никакви фибри. Храните, богати на мазнини съдържат в минимални количества фибри, и обратно: храните с високо съдържание на влакна са лишени от мазнини.
Фибрите са важен хранителен компонент – те спомагат за контрола на теглото, понижаването на холестерола, стабилизирането на кръвната захар.
Количеството фибри, което трябва да се приема на ден е 25-30 г. тялото има нужда от 12 г фибри на всеки 1000 консумирани калории
Ето няколко идеи как да приемате достатъчно количество фибри на ден:
– Започнете деня със закуска, която включва овесени ядки. Една купичка ще ви осигури около 9 г фибри. Овесени ядки, фини овесени ядки или овесени трици, може да включвате в рецепти, които приготвяте като заменяте част от брашното с тях. Примерно рецепта за сладкиш едната чаша може да е овес, много вкусни стават и различни бисквити с овесени ядки
– На обяд изяжте 2-3 зеленчука или плодове. Салатата е най-лесния начин да не лишите в средата на деня организма си от нужните му фибри.
– Яжте (ако това е възможно) плодовете без да ги белите. Най-много фибри в повечето случаи се съдържат в обелките на ябълките, крушите, прасковите. Същото важи и за някои зеленчуци
– Когато огладнеете или имате нужда от енергия хапнете шепа ядки – те са богати на ненаситени мазнини и на фибри – 100 г бадеми съдържат около 3 г.