Най-предпочитаните сирена в света
Добави към моето меню
Когато бях малка беше лесно – имаше сирене и кашквал в магазина. И сирене, което прави баба от козе или овче мляко. След това се оказа, че светът на сирената е богат. Трудно мога да изредя дори и имената им.
Сиренето е древна храна, произвеждана в широка гама от текстури, аромати и форми. Не съществуват убедителни доказателства кое точно е родното място на производство на сирене в Европа, Централна Азия или Близкия изток, но има сведения че се разпространило в Европа преди римско време.
Как да оформим плато от сирена
Текстурите и вкусовете зависят от произхода на млякото, дали са били пастьоризирани, съдържанието на мазнини, бактериите и плесените, преработката и остаряването. Ето и кои са най-популярните и предпочитани сирена в света.
Синьо сирене – най-известното синьо сирене е Рокфор. То е характерно с плесента по него и е много подходящо както като предястие, така и за готвене.
Чедър – традиционно английско сирене, което може да се произвежда в няколко цвята, е и едно от най-ароматните в света. Прави се от краве мляко и е характерно с твърдостта си.
Моцарела – Меко, италианско сирене, произведено от биволско мляко. Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава под формата на бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.
Бри – меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри.
Кашкавал – Вид жълто сирене от овче мляко, краве мляко или козе мляко. Разпространено е в Албания, Република Молдова, България, Република Македония, Сърбия и Румъния.
Халуми – Кипърско полутвърдо, необработено сирене, направено от смес от козе и овче мляко, а също и от краве. Има висока точка на топене и така лесно може да се пържи или на пече на скара. Запазва формата си под пряка топлина или като “скаражно” сирене.