Големите вреди от преработените храни
Добави към моето меню
Храната е основен фактор за нашето здраве и живот. Тя може да бъде лекарство, но може да е и отрова. Както са казали още в Древна Елада – зависи от количеството.
Дозата прави лекарството казва Парацелз през 15-ти век.
И от това как е приготвена храната.
Днес се стараем да се храним чисто (clean earting), балансирано, със сезонна храна, от местни производители (дали ще е от градината на баба или доставка от малка ферма – целта е чиста и силна храна, като
Яжте повече храна, която расте в градината, отколкото пакетирана
Човешкият имунитет отслабва, когато сме подложени на всякакъв вид стрес – физически, химически, емоционален, финансов (безпаричието и липсата на работа може да бъдат постоянен стрес). Затова в такъв период е важно да се погрижим на трапезата ни да има подходяща храна, която да снабди тялото ни точно с тези вещества, от което се нуждае отслабеният организъм.
Храната, защото добрата храна, не винаги означава скъпа храна, е най-лесният, бърз и достъпен начин по който може да повлияем на нашето здраве, настроение и психическо състояние.
През зимата разковничето за здрав организъм са кореноплодните зеленчуци – ряпа, цвекло, моркови, картофи, както и зеле и тиква. Зелето е естествен пробиотик, който подсилва чревната флора и ни прави по-резистентни към вирусни инфекции. Кисело зеле и домашно приготвени туршии са ферментирали храни от които много ползи – освен пробиотици, те са източник и на витамини.
През пролетта, лятото и есента включвайте в храненето си всеки плод и зеленчук, който е в своя сезон на зреене.
Има и храни, които обезсилват имунната ни система. Това са преработените храни – захар, пшеница, консерви, алкохол, подсладители, бързи въглехидрати.
Преработените храни имат висока калорийна стойност, но не носят на тялото ни така ценните витамини и минерали.
Te са прието за един от основните причинители на затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане – но няма как да избягаме от тях, защото те ни изкушават от реклами и от рафтовете на хранителните вериги.
Четете етикета, ако съдържа повече от 5 съставки (или такива, които не знаете какво са) този продукт не е за вас
Здравословни храни със скрити калории
– Преработените храни съдържат трансмазнини, рафинирана захар и сол и вредни хранителни добавки. Това са няколко от основните вреди, които преработените храни нанасят на човешкия организъм:
– Преработените храни съдържат трансмазнини и рафинирани растителни масла – те са евтини и имат дълъг срок на годност. Тези мазнини обаче са вредни за здравето, бедни са на омега-3 мастни киселини и съдържат прекалено много омега-6. Естествено за нас хората е да консумираме омега-3 и омега-6 в съотношение 1 към 1. Хидрогенираните мазнини (трансмазнини) са сред най-вредните вещества, които можете да намерите на хранителните щандове. За да намалите трансмазнините най-сигурния начин е да изключите преработени храни от менюто си и да ги замените със студено пресован зехтин, ядково олио или качествено слънчогледово олио.
– Преработените храни съдържат всевъзможни изкуствени съставки Ако погледнете етикета на някоя преработена храна, най-вероятно ще ви е трудно да разберете какво съдържа, това са различните Е-та добавена с различна цел. Някои от тях са вредни. Като изкуствени подсладители – Ацесулфам К (E950), Аспартам (Е951), Цикламат (Е952)
– Преработените храни водят до пристрастяване
Обработката им променя или премахва важни компоненти от храната, като фибри, вода и хранителни вещества, а това променя начина, по който се усвояват и асимилират в тялото ни.
– Преработените храни водят до затлъстяване
Много е лесно да се преяде с тях. Те са вкусни, готови за хапване и когато отворим пакета не можем да спрем докато не свърши. Това е така, защото в повечето от тях се съдържат мононатриев глутамат (MSG – monosodium glutamate). Това е овкусител, познат още с другото си наименование E621, като прекомерната консумация на мононатриев глутамат може да причини лептинова резистентност. Съдържат и високо фруктозен царевичен сироп и/или изкуствени подсладители.
Преработената храна води до напълняване
– Преработените храни съдържат твърде много добавена захар или глюкозо-фруктозен сироп. Захарта, консумирана в големи количества, води до напълняване. Тя съдържа празни калории без никакви витамини и минерали. Захарта забавя метаболизма, увеличава риска от инсулинова резистентност, повишава нивата на триглицериди и лош холестерол и води до натрупване опасни висцерални мазнини около вътрешните органи. Дори да внимаваме със захарта тя е добавена към много от преработените храни.
Преработените храни могат да доведат до стерилитет.
Това е така заради липсата на достатъчни хранителни вещества и генномодифицираните съставки.
70% от храните, които консумираме, развалят вътрешната ни екосистема
Преработените храни не съдържат достатъчно фибри. Нуждаем се приблизително от 20 до 30 грама фибри на ден, но ако преработените храни преобладават в менюто, най-вероятно не си набавяте и половината от този грамаж. Консумирайте повече пълнозърнести продукти. фибрите подпомагат перисталтиката, забавят усвояването на храната, помагат за контрола на кръвната захар и инсулина, като вследствие на това намалява постоянното чувство на глад.
Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението
В действителност най-голямата концентрация на серотонин се намира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ни здраве.
Храносмилателната система е вторият мозък на човека
Ето една сериозна причина да се откажете от преработените храни:
След 40-ата година се препоръчва пълното изключване от менюто на храни с висок гликемичен индекс
Ултра обработените храни имат връзка със заболяването от рак