Последни Рецепти
Последни Статии

Големите вреди от преработените храни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храната е основен фактор за нашето здраве и живот. Тя може да бъде лекарство, но може да е и отрова. Както са казали още в Древна Елада – зависи от количеството.
Дозата прави лекарството казва Парацелз през 15-ти век.
И от това как е приготвена храната.

Днес се стараем да се храним чисто (clean earting), балансирано, със сезонна храна, от местни производители (дали ще е от градината на баба или доставка от малка ферма – целта е чиста и силна храна, като

Яжте повече храна, която расте в градината, отколкото пакетирана

clean eating pix

Човешкият имунитет отслабва, когато сме подложени на всякакъв вид стрес – физически, химически, емоционален, финансов (безпаричието и липсата на работа може да бъдат постоянен стрес). Затова в такъв период е важно да се погрижим на трапезата ни да има подходяща храна, която да снабди тялото ни точно с тези вещества, от което се нуждае отслабеният организъм.
Храната, защото добрата храна, не винаги означава скъпа храна, е най-лесният, бърз и достъпен начин по който може да повлияем на нашето здраве, настроение и психическо състояние.
През зимата разковничето за здрав организъм са кореноплодните зеленчуци – ряпа, цвекло, моркови, картофи, както и зеле и тиква. Зелето е естествен пробиотик, който подсилва чревната флора и ни прави по-резистентни към вирусни инфекции. Кисело зеле и домашно приготвени туршии са ферментирали храни от които много ползи – освен пробиотици, те са източник и на витамини.
През пролетта, лятото и есента включвайте в храненето си всеки плод и зеленчук, който е в своя сезон на зреене.

Има и храни, които обезсилват имунната ни система. Това са преработените храни – захар, пшеница, консерви, алкохол, подсладители, бързи въглехидрати.

Преработените храни имат висока калорийна стойност, но не носят на тялото ни така ценните витамини и минерали.
Te са прието за един от основните причинители на затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане – но няма как да избягаме от тях, защото те ни изкушават от реклами и от рафтовете на хранителните вериги.

Четете етикета, ако съдържа повече от 5 съставки (или такива, които не знаете какво са) този продукт не е за вас

Здравословни храни със скрити калории

processed food pix

Преработените храни съдържат трансмазнини, рафинирана захар и сол и вредни хранителни добавки. Това са няколко от основните вреди, които преработените храни нанасят на човешкия организъм:

– Преработените храни съдържат трансмазнини и рафинирани растителни масла – те са евтини и имат дълъг срок на годност. Тези мазнини обаче са вредни за здравето, бедни са на омега-3 мастни киселини и съдържат прекалено много омега-6. Естествено за нас хората е да консумираме омега-3 и омега-6 в съотношение 1 към 1. Хидрогенираните мазнини (трансмазнини) са сред най-вредните вещества, които можете да намерите на хранителните щандове. За да намалите трансмазнините най-сигурния начин е да изключите преработени храни от менюто си и да ги замените със студено пресован зехтин, ядково олио или качествено слънчогледово олио.

– Преработените храни съдържат всевъзможни изкуствени съставки Ако погледнете етикета на някоя преработена храна, най-вероятно ще ви е трудно да разберете какво съдържа, това са различните Е-та добавена с различна цел. Някои от тях са вредни. Като изкуствени подсладители – Ацесулфам К (E950), Аспартам (Е951), Цикламат (Е952)

– Преработените храни водят до пристрастяване
Обработката им променя или премахва важни компоненти от храната, като фибри, вода и хранителни вещества, а това променя начина, по който се усвояват и асимилират в тялото ни.

– Преработените храни водят до затлъстяване
Много е лесно да се преяде с тях. Те са вкусни, готови за хапване и когато отворим пакета не можем да спрем докато не свърши. Това е така, защото в повечето от тях се съдържат мононатриев глутамат (MSG – monosodium glutamate). Това е овкусител, познат още с другото си наименование E621, като прекомерната консумация на мононатриев глутамат може да причини лептинова резистентност. Съдържат и високо фруктозен царевичен сироп и/или изкуствени подсладители.
Преработената храна води до напълняване
– Преработените храни съдържат твърде много добавена захар или глюкозо-фруктозен сироп. Захарта, консумирана в големи количества, води до напълняване. Тя съдържа празни калории без никакви витамини и минерали. Захарта забавя метаболизма, увеличава риска от инсулинова резистентност, повишава нивата на триглицериди и лош холестерол и води до натрупване опасни висцерални мазнини около вътрешните органи. Дори да внимаваме със захарта тя е добавена към много от преработените храни.

Преработените храни могат да доведат до стерилитет.
Това е така заради липсата на достатъчни хранителни вещества и генномодифицираните съставки.

70% от храните, които консумираме, развалят вътрешната ни екосистема
Преработените храни не съдържат достатъчно фибри. Нуждаем се приблизително от 20 до 30 грама фибри на ден, но ако преработените храни преобладават в менюто, най-вероятно не си набавяте и половината от този грамаж. Консумирайте повече пълнозърнести продукти. фибрите подпомагат перисталтиката, забавят усвояването на храната, помагат за контрола на кръвната захар и инсулина, като вследствие на това намалява постоянното чувство на глад.

Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението
В действителност най-голямата концентрация на серотонин се намира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ни здраве.
Храносмилателната система е вторият мозък на човека

Ето една сериозна причина да се откажете от преработените храни:
След 40-ата година се препоръчва пълното изключване от менюто на храни с висок гликемичен индекс

fast food pix 2

Ултра обработените храни имат връзка със заболяването от рак

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории