Последни Рецепти
Последни Статии

Липсата на сън води до напълняване

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

В повечето препоръки за отслабване има няколко неща, които са обши. Необходимо условие е да бъдете в калориен дефицит – да приемате по-малко калории, отколкото ще изгорите. Да бъдете физически активни – кардио тренировки, такива за издръжливост и интервални. Има толкова много хранителни режими за отслабване – в повечето диети се препоръчват зеленчуци и протеини. Да пиете вода, по-малко стрес и да се наспивате.
Няма една диета или режим за отслабване, който да помага за постигане на резултат на всички хора.
Недоспиването води до наднормено тегло

sleep pix woman
Как сънят помага за постигане на здравословно тегло?

Освен че помага за по-добра памет, сънят е важен за балансирането на хормоните в тялото. Това са грелин и лептин – хормоните, които имат пряка връзка с чувството на глад и контролирането му. При недостатъчен сън тялото ви произвежда повече от нужното по принцип количество грелин, което води до чувство за глад.

Липсата на сън създава условия за хормонален дисбаланс, което увеличава апетита и води до наддаване на тегло.

Липсата на сън води до напълняване. Това показва проучване, участниците в което трябвало да спят само по 5 часа на нощ. В следствие на недоспиването доброволците качвали близо по един килограм на седмица. Те похапвали допълнително след вечеря и си взимали голяма порция за закуска, защото имали нужда от повече енергия за извършването дори на най-прости движения.
Липсата на сън драстично намалява метаболизма и увеличава апетита. Тоест, хем ядете повече, хем горите по-бавно калориите.

– Апетитът се увеличава
Хората, които спят по-малко от 6-8 часа на нощ, имат по-висок индекс на телесно тегло. Това е така, защото недоспалите приемат повече калории на ден.

– Метаболизмът се забавя
При забавен метаболизъм се изразходва по-малко енергия или калории, което предразполага към напълняване, дори и ако нивата на упражнения и храненето са непроменени.
Липсата на сън забавя метаболизма, защото човек има по-малко енергия и следователно се движи по-малко, когато е уморен. Човек гори калории, дори когато спи. Ако спите по 6-8 часа сън на денонощие, ще имате по-добър метаболизъм.
Проучване открива, че когато хората са лишени от сън, метаболизмът им намалява с 12%.

– Липсата на сън се отразява на физическата ни активност
И тук имаме предвид всичко – работа, социални контакти, тренировки. И обратно – колкото повече спите, толкова е по-добре за вашата физическа форма.
Ако сте недоспали може да ви е студено, да ви боли глава, да не се чувствате във форма.
Ето защо, ако сте решили да отслабвате трябва за спите поне по 8-9 часа на нощ. И имайте предвид, че прекаляването със съня не означава непременно, че изведнъж ще отслабнете. Както е казал народът ни “от сън спомени няма”>

sleep bed pix

Дори частичното лишаване от сън е фактор в регулирането на телесното тегло. Затова се смята, че качественият нощен сън може да е от съществено значение в борбата срещу затлъстяването.

При наличие на затлъстяване се препоръчва промяна в начина на живот, която включва насърчаване на физическата активност и здравословно хранене. Промяната на ежедневните навици, включително модела на съня, също е от важно значение за контролиране на теглото, особено при отслабване, обясняват изследователите.

За да определят връзката между недоспиването и енергийния баланс и управлението на теглото, учени от Пенсилванския държавен университет извършват преглед на научните статии по темата от последните 15 години.

Експертите вземат предвид и стойностите на хормоните грелин, лептин, инсулин, кортизол.

Промените в нивата на грелин и лептин влияят на енергийния прием сред проучваните популации, констатира изследователският екип. Смята се, че това е свързано с промени в отговор на частично лишаване от сън, което рефлектира и върху увеличаването на апетита.

Експерти изчисляват, че когато хората спят по-малко от пет часа и половина, изгарят по-малко от 120 калории в конкретния ден. По този начин в рамките на година теглото може да се увеличи с 5-6 кг.

Необходимо е провеждането на още изследвания, които да определят ефектите от некачествения сън за поддържането на килограмите, подчертават експерти. Проучването е публикувано в сп. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Reports.

Безсънието води до затлъстяване
Хора, които имат проблеми със съня имат повишен риск от затлъстяване още на 21 годишна възраст.
Особено опасно е безсънието.

Лоши навици на сън водят до напълняване
Сън по-малко от 7 часа или повече от 9 часа на нощ увеличава риска от затлъстяване при тези, които са генетично предразположени.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории