Последни Рецепти
Последни Статии

Пуканки

Добавено в Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Обичате ли пуканки? А знаете ли, че тяхната история има начало?
22.01.1630 г е денят в който са били направени първите пуканки
На тази дата европейците научили, че при висока темепратура зърната царевица се разпукват. Така започва историята на пуканките.
popcorn pix

Коренното население на Мексико е приготвяло пуканки преди началото на 16-ти век, като са ги използвали не само за ядене, но и за украса, украсявали са косите си с тях.
За пуканките в Европа научават за пуканките на 22.01.1630 г когато получават от вожда Кводекуайн (Quadequine) дар – торбичка с пуканки
Първата машина за приготвяне на пуканки се появява благодерения на Чарли Критоз. През 1885 г.
За популярността на пуканките влияние оказват и микровълновите печки. През 1945 г Перси Спенсър забелязва, че от микровълновото излъчване „взривява“ зърната царевица, както се получава при нагрване на огън.
През 1912 г започва да се продава в киносалните и днес е нещот традиционно, което се предлага да си купите когато отивате на кино да гледате филм.

Вие обичате ли пуканки? Как ги приготвяте?

Пуканките присъстват и в българската традиция. Приемат се за традиционна украса на сурвачките
сурвача пуканки
Коледа е и времето когато най-често приготвяме пуканки

Пуканките може да се използват за украса
velikdenska koshnichka
Великденска кошничка от пуканки

Как приготвяте пуканки у дома?
Аз лично от години не купувам опаковки пуканки за микровълновата, защото знам как изглежда след това фурната. И никой не може да ме убеди, че това е полезно като храна, да вкусно е, лесно е за пригитвяне, но не.
Случва се да пратят царевица за пуканки от село. Тогава я приготвям пуканки в голяма стара тенджера на печката, чува се едно много характерно пук-пук, което ме връща към детството…
Или в микровълновата фурна в йенска тенджера. Слагам толкова зърна колкото да покрият дъното и за около 3.5 мин на пълна мощност на микровълновата, без сол, без масло. Стават вкусни

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории