Кюфтенца от извара и морков
Добави към моето меню
Кюфтенца от извара и морков
рецепта за изваренки – класика от руската кухня – извара, морков и толкова грис, за да ги оформим – вкусно
300 гр извара
1 голям морков
1 ч.ч. грис
4-5 с.л. брашно
2 яйца
щипка сол и захар
2-3 стръка копър
1 с.л. олио
* Настържете моркова на ренде и смесете с изварата, щипка сол и захар и нарязания на ситно копър (може и сух) и разбъркайте;
* Добавете 1 ч.ч. грис, разбитите яйца и толкова брашно, че да стане гъсто тесто от което да обофмите топчета колкото орех;
* Застелете тава с хартия за печене или я намажете с олио;
* Всяко топче сплескайте между дланите си, така че да се оформи кръгла питка и подредете в тавата;
* Пекат се на средна фурна на 190 градуса до златисто.
В оригиналната рецепта се пържат, но така е много по-здравословно и лесно, като се изпекат. Могат да се приготвят за закуска, да се поднесат като мезе или като основно ястие със зелена салата.