Последни Рецепти
Последни Статии

Разделно хранене полезно при диабет и затлъстяване

Добавено в Разделно хранене

Добави към моето меню

Разделно хранене полезно при диабет и затлъстяване
От години сме последователи на разделното хранене у дома, станало ни е навик, полезен навик. С времето се свиква кои храни са съвместими и кои не.
Разделно хранене – съвместими храни

Razdelno-hranene
Освен това доказано е полезно. Споделяме данни от скорошно изследване, което показва че, хора, които страдат от диабет тип 2 или затлъстяване, когато първо консумират зеленчуци и храни с голямо съдържание на протеини, а след това – храни, богати на въглехидрати, са с по-ниско ниво на кръвната захар след хранене.
Това навежда на мисълта, че подходът “консумирай първо едната храна, а след това другата” е от по-голяма полза за диабетиците и затлъстелите хора в сравнение с “яж тази храна, вместо другата”.
“Въглехидратите повишават нивото на кръвната захар, но човек трудно би се справил със задачата да не ги поглъща или драстично да намали поглъщането от него количество въглехидрати”, заяви ръководителят на изследването проф. Луис Арън от медицинския колеж Вейл Корнел в Ню Йорк, като допълни, че
“това изследване разкрива пътища, които позволяват на диабетиците да намалят по-лесно нивата на кръвната си захар и на инсулина”.
Изследването е обхванало 11 души, които са консумирали хлебчета чабата, пилешки гърди, маруля и салата от домати с нискомаслен дресинг, броколи на пара с масло и портокалов сок в продължение на две седмици.
През първата седмица участниците първо консумирали храни, богати на въглехидрати, хлебчета чабата и портокалов сок, а 15 минути по-късно – храни, които съдържат протеини, зеленчуци и мазнини.
През втората седмица първо консумирали храни, богати на протеини, зеленчуци и мазнини, а 15 минути по-късно – храни, съдържащи въглехидрати.
Нивата на кръвната захар у участниците били измерени 30, 60 и 120 минути след всяко хранене.
Оказало се, че 30, 60 и 120 минути след храненето нивата на кръвната захар са по-ниски съответно с 29 на сто, 37 на сто и 17 на сто, когато храни, съдържащи протеини, и зеленчуци са консумирани преди храните, съдържащи въглехидрати.
Получените резултати показват, че ще е по-добре лекарите да казват на пациентите си “яж първо едната храна, а след това другата”, вместо да им препоръчват да не консумират дадена храна, отбелязаха учените.
Резултатите от изследването са публикувани в Diabetes Care.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории