Последни Рецепти
Последни Статии

Полезна чревна бактерия ни предпазва от напълняване

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Полезна чревна бактерия ни предпазва от напълняване
Бактерията Akkermansia Muciniphila е един от стотиците видове микроорганизми, които съдържа нормалната чревна флора на човек. Днес е приета за полезен пробиотик, който стимулира локалния имунитет на червата срещу вредни микроорганизми и токсични субстанции.

Учени от университета в Лувен, Белгия провеждат експериментално изследване за обвързаността на количеството Akkermansia Muciniphila в червата с развитието на метаболитен синдром. Развитието на синдрома е пряко обвързано със затлъстяването и развитието на диабет. В края на опита се оказало, че при стимулиране на тези бактерии в червата чрез прием на подходяща храна, се наблюдава намаляване на инсулиновата резистентност и нормализиране на кръвната захар.
Нарушаване на обмяната на веществата

probiotici

Заради това че се възстановява нормалното образуване на защитна слуз във вътрешността на червата, се нормализира и степента на усвояване на хранителни вещества от тях. Това означава, че се предотвратява излишното извличане на калории от храната и, съответно, се предотвратява излишното складиране на мазнини в тялото.

Учените установяват, че в червата на хора с наднормено тегло и/или с диабет тип 2 количеството на Akkermansia Muciniphila е значително по-ниско, десетки до стотици пъти в сравнение със здравите хора с нормално тегло.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории