Мидите – храна на лятото
Добави към моето меню
Лято е! време за море и за лека храна. И какъв по-подходящ продукт от прясна риба на скара и миди.
Морските дарове не са популярни извън летните ни курорти и българите рядко ги включват в диетата си. Какво ги прави особено подходящи за хапване през лятото обаче?
Мидите – храна за лятна диета
Мидите съдържат повече желязо от говеждото и свинското месо. В една порция, около 100 г миди, се съдържат около 24 милиграма желязо, което е приблизително два пъти повече от Ориентировъчния дневен прием (ОДП).
Мидите са богати и на фосфор, калий, цинк, мед и селен.
100 г миди съдържат и над 140 милиграма Омега-3 мастни киселини, препоръката на диетолози е между 200 и 400 милиграма на ден за оптимално сърдечно здраве. Може да заменим една порция мазна риба с рецепта от миди.
Мидите са богати на белтъчини, повече от пилешкото, макар по мазнини да имат сходно съдържание. За разлика от пилешкото, съдържат много повече витамини и минерали, които правят мидената супа приятна алтернатива на така пилешката.
Нивата на холестерол в мидите са близки до тези на червените меса, но за разлика от тях съдържа значително по-малко наситени мазнини, които водят до качване на килограми. Ако имате висок холестерол, ви е нужн ахрана с ниско съдържание на наситени мазнини.
Няколко съвета от атонските монаси за приготвяне на миди:
– винаги купувайте затворени миди, които миришат на море
– достатъчни са им 15 минути на слаб огън, за да бъдат отлично задушени
-и накрая, не забравяйте: