Последни Рецепти
Последни Статии

Тревожни факти за затлъстяването

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Затлъстяването е проблем, който не бива да подценяваме, защото води до много други здравословни проблеми – сърдечни заболявания, диабет и др.

Кои фактори причиняват затлъстяването?
– хормонални проблеми
– застоял живот – Начинът на живот води до затлъстяване
– възраст – с напредване на възрастта се напълнява
– липса на двигателна активност – Седящият начин на живот – причина за затлъстяване
– стрес
– Най-сериозният фактор е неправилното хранене и прекомерна консумация на мазни и калорични храни

За да се поддържа здравословно тегло храненето трябва да се балансира, да бъде пълноценно и да се намали като количество. Да се включи двигателна активност, да се приема достатъчно количество вода – около 2 л дневно.

Фактите:
– Повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване. За последните 20 години се наблюдава двойно увеличение на хората със затлъстяване в по-голямата част от европейските страни.
– В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона – със затлъстяване.
– Според проучвания, проведени от експерти по искане на фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, проблемът засяга около 10% от световното население. Това означава, че с наднорменото тегло са 604 млн. мъже и жени, както и 108 млн. деца по света.
– През последните 35 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Като повечето от тях са от страни със средни и по-ниски доходи.
– Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Как да се справим със затлъстяването

debel pix

Проблемът със затлъстяването е проучен в 195 държави от фондацията и стигат до 4 извода:

1. Проблемът не е в липсата на спорт
Разбира се, без активен начин на живот е трудно да се поддържа нормално тегло. Но излишните килограми не се появяват поради липсата на спорт.
Повечето хора се хранят тотално погрешно, консумирайки газирани напитки, бързи храни, които са евтини, но наситени с вредни мазнини и бързи въглехидрати.
Високата цена на плодовете и зеленчуците често ги прави недостъпни за много хора.

2. Броят на дебелите деца расте
Децата с наднормено тегло не са толкова много, колкото възрастните, но с всяка година броят им се увеличава. Шампионът в затлъстяването сред възрастното население днес е Египет, а сред децата – САЩ. В първия случай, диагнозата е направена при 35% от възрастните, а във втория – при 13% от децата.
Поради заболявания при подрастващите се развиват по-често сърдечни проблеми и проблеми на кръвоносните съдове, както и диабет от 2-ри тип. Появата на излишни килограми в ранна възраст намалява качеството на живот и неговата продължителност.
Децата на България са дебели. Всяко трето дете е с наднормено тегло
Учени установиха зависимост между затлъстяването на децата и техните родители

3. Допълнителните килограми убиват по-често, отколкото автомобилните произшествия
Прекомерното тегло води до развитие на хронични здравословни проблеми: диабет, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, болки в ставите и някои форми на рак. Според изследване през 2015 г. от проблеми, породени от затлъстяване, са загинали 4 млн. души. По-малко загиват хора от терористични актове, пътни произшествия и болестта на Алцхаймер.

4. Гладът убива по-рядко от преяждането.
Специалисти по незаразни заболявания на СЗО отбелязат, че за първи път в човешката история хората започват да умират от преяждане, а не от недостиг на храна.
Това изобилие от вредна храна е по-опасно, отколкото глада, причинени от липсата на храна.

През 2016 г. експертите на СЗО установиха, че броят на хората с дефицит на тегло намалява, а броят на пълните хората нараства. Според изследванията годишно жителите на Земята стават по-тежки с около 1,5 кг. Ако тенденцията продължи, до 2025 г. 21% от жените и 18% от мъжете ще бъдат с наднормено тегло.

източник: ABC Fact

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории