Червено кадифе кейк
Добави към моето меню
Червено кадифе кейк
Red Velvet Cake
рецепта, която е много разпространена в Щатите и не само, с дълга и интересна история. Самото й име я прави подходяща за Свети Валентин!
50 гр меко масло /стайна температура/
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. баклувер
1 ч.л. ябълков оцет
1 с.л. какао
1 ванилия
щипка червена сладкарска боя /аз я замених с 2 с.л. сироп от капини/
* Маслото се разбива със захарта с миксер.
* Добавете яйцата и разбийте с миксера още около 2 мин
* Брашното др пресява с баклувера
* След това брашното се добавя на 3-4 пъти, като се редува с наливане на прясното мляко.
* Добавят се ванилията, какаото и в моя случай сиропа /или червената боя/
* Разбърква се с лъжица
* В чаша се смесват содата и ябълковия оцет и се добавят веднага към сместа.
* Сместа се разделя на 2 части. Всяка половинка се пече в тава застлана с хартия за печене или тава, подмазана с олио и поръсена с 1 с.л. брашно около 20 мин на 190 градуса.
* Проверява се дали е готова с метода на сухата клечка, клечка за зъби като се постави в печивото да излиза суха.
Когато блатовете са изпечени следва творческия момент.
1. Правим класически кейк
2. Правим като Йоана “кадифени сърца” особенно за Свети Валентин идеята е прекрасна
Аз постъпих по следния начин.
Приготвих крем с извара и сметана
250 гр извара
250 гр сметана
4 с.л. пудра захар
2 ванилии
2 с.л. чисто масло
Продуктите за крема се смесват и се разбиват с миксер до получаването на гладък крем
Нарязах изпечените блатове на пастички с еднакви размери и ги слепих две по две с приготвения крем. Отгоре ги залях с шоколадова глазура
100 гр шоколад
4 с.л. прясно мляко
4 с.л. пудра захар
125 мл растителна сметана
Шоколада, захарта и млякото, поставям в купа на водна баня. Разбърква се внимателно, когато шоколада се разтопи, го дръпвам на страни. Когато е почти изстанал, го смесвам с разбитата сметана.