Последни Рецепти
Последни Статии

Ресвератрол

Добавено в Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Много от нас са чували за веществото известно като
Ресвератрол
Това е природен антиоксдант, естествено химично съединение, полифенол, открит в гроздето, червеното вино и други храни и напитки. Антиоксидантът ресвератрол е характерен за гроздето, боровинките и фъстъците.

Естественото набавянето на ресвератрол в организма е чрез консумация на червено вино, червено грозде, гроздов сок, фъстъци, черници. Присъства в състава на много биологично активни добавки (БАД) го прави достъпен и като препарат, но тогава не е толкова ефективен.

vino italia
Ресвератрол забавя стареенето, полезен е за сърцето. Но последни изследвания показват, че не е толкова полезен, колкото се смяташе по-рано.

grapes red pix
Последни изследвания показват, че при възрастни хора ефекта от приема на ресвератрол се свежда до „не“ – това са изводите, проведени с участието на 27 здрави мъже на възраст 65 години.
Всичките мъже активно тренирали и приемали по 250 мг ресвератрол всеки ден в продължение на 8 седмици. В резултат позитивния ефект от физическата активност не бил установен – не били подобрени показатели за кръвно налягане, концентрация на липиди в плазмата и ниво на масксимално потребление на кислород.
Интересно, че по-рано при експеримент с лабораторни животни е било установено обратното – ресвератрол усилвал ефекта от тренировките.

Това идва още веднъж да покаже, че е едно когато приемаме полезните вещества чрез храната
Който пие вино се храни по-здравословно
и е друго, когато се приемат биологично активни добавки.

grapes red pix 1
През 2018 г. бразилски учени установиха, че антиоксидантът ресвератрол в червеното вино предотвратява появата на рак, като спира образуването на протеини, характерни за 50 процента от туморите.

Колко червено вино обаче трябва да изпие човек, за да бъде постигнат този ефект, не е ясно.
Учените от федералния университет в Рио де Жанейро са анализирали ефекта на ресвератрола върху протеина р53. Той обикновено потиска развитието на туморите, като убива раковите клетки. Когато мутира, обаче образува купове, които подхранват болестта.
Резултатите показват, че антиоксидантът спира струпването на протеина, както и мултиплицирането и разпространяването на раковите клетки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории