Ресвератрол – мит ли е?
Добави към моето меню
Ресвератрол – ключ към дълголетието или поредният мит?
За ресвератрол е написано много, но ето ново изследване, което ни кара да се замислим
Учени от Университета Джонс Хопкинс са провели изследване в хода на което са установили, че червеното вино и шоколад не влияят на продължителността на живота.
Каква е тогава информацията, която досега е публикувана по темата? Факт е, че за да се проследи влиянието на продукт или вещество как влияе на човешкия организъм е необходимо време, години, изследвания, отчитане на много комплексни фактори и условия.
Изследването е проведено в периода 1998 – 2009 г. вземали са участие 800 човека на възраст над 65 години, които живеят в Тоскана.
Учените са анкетирали участниците за техния начин на хранене, след което регулярно е било измервано нивото на ресвератрол.
За 11 години изследване от 800 човека са починали 268, при 174 е бил диагностицирано заболяване на сърдечносъдовата система, в 34 случая е била поставена диагноза рак.
Учените са установили, че връзка между нивото на ресвератрол и продължителността на живота не съществува.
В много по-голяма степен на здравето оказват влияние всекидневният режим и начин на хранене.
Шоколадът и виното са едно приятно допълнение за подобряване качеството на живота.
Ресвератрол
Гроздето, вкусно и полезно
Ресвератрол – е природно биологично активно вещество, отнасяно към групата съединения с названието полифенолни фитоалексини, които някои растения синтезират за борба със стреса – неблагоприятни въздействия на околната среда (суша, UV лъчи), действие на патогени като бактерии и гъби и т.н. По същество той е своеобразен антибиотик, с който те се защитават, за да оцелеят в критичните условия. Най-високо съдържание на това вещество е установено в Акай бери – плода на палма, която расте в горите на Амазония. През 1976 г. ресвератрол е открит в гроздовата ципа, а през 1992 г. – и във виното, където неговото съдържание е от 5 до 20 mg/l. Мможе да се открие още в боровинките, черниците, фъстъчените люспи, боровата кора и т.н.