Последни Рецепти
Последни Статии

Интуитивното хранене – път към стройното тяло

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Ако се научите да правите разлика между емоционалния и истинския глад, никога няма да имате проблеми с теглото.

Признаци на емоционално хранене:
– Храните ли се когато сте в стресова ситуация
– Ядете ли когато не сте гладни или продължавате да се храните, след като сте се заситили
– Посягате ли към храна за да се почувствате по-добре или от скука
– Храните се редовно, опитвате да е разнообразно и здравословно, но не можете да спрете докато не усетите тежест в стомаха или не сте изяли всичко от порцията, на масата
– Не можете да се контролирате при вида на храна
– Наличието на храна ви ви кара да се чувствате спокоен и сигурен.

Интуитивното хранене – път към стройното тяло

woman eat pix
Разкриха единствения правилен път към идеалното тегло

Според клиничния хипнотерапевт Жаклин Хърст ако се храним само тогава, когато сме физически гладни, е невъзможно да напълнеем. По думите й, ако вече имаме проблеми с теглото, храненето само при физически глад ще свали килограмите.

Трябва добре да се вслушваме в гласа на тялото си и да се храним интуитивно – тоест, да се върнем към естествения навик да ядем при истински глад, а не според настроението си. Единственото, което трябва да направите, е да се научите да се доверявате на инстинктите си“, подчертава тя.

„Да ядеш, ръководен от ума на физическите си инстинкти, вместо от емоционалните си реакции, е най-естественото нещо на света. Освен това емоционалното ядене никога не насища – винаги ви се иска още и още. А ако гладът не е проблемът, то и храната не е решението”, казва Хърст.

Оставете тялото ви да реши с какво да се храните

Тя обаче признава, че за да се научим да ядем интуитивно, ни е необходимо много търпение, време и усилия. По думите й диетите ни тласкат в обратната посока и ни карат да губим връзка с естествения език на телата ни, защото постоянно се борим да не обръщаме внимание на тези природни сигнали.

Физически глад е само когато го усещате ясно и категорично в стомаха си – или коремчето ви къркори, или главата ви започва да се мотае, не можете да се съсредоточите, чувствате се леко слаби”, обяснява Жаклин Хърст и посочва: „Единственият случай, когато храната е решението на нещо, е гладът. И точка“!

Извод от друго изследване е, че: Осъзнаването на собствените емоции способстват за правилно хранене – Това, което е известно, че по-доброто разбиране на собствените емоции подобрява качеството на живот и кара да се замислиш над това какво ядеш, с кого общуваш, какъв начин на живот водиш.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории