Последни Рецепти
Последни Статии

Защо са полезни фибрите за здравето?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всеки от нас е чувал за препоръките за балансирано хранене, което съдържа белтъчини, въглехидрати, добри мазнини, фибри, плодове и зеленчуци, много витамини и минерали. Това са предпоставките, това е необходимо за да бъдем здрави. И не трябва да се възприема като диета и временен режим, а като начин на живот.

Колко фибри на ден?
На ден е желателно да приемаме 25-30 г фибри

С какво са полезни фибрите или т.н. баластни вещества или хранителните влакнини?

Фибрисе съдържат в храните с растителен произход – в зеленчуци, плодове, пълнозърнести и овесени брашна, бобови култури (боб, леща, грах, нахут и соя).
Целулоза, лигнин, пектин и желатин също се числят към полезните баластни вещества.
Биват разтворими и неразтворими.

Храните с животински произход като мляко, сирене, яйца и месо не съдържат никакви фибри. Храните, които са богати на мазнини са с ниско съдържание на баластни вещества и обратното.

Когато преминават през храносмилателната система фибрите поемат вода и подпомагат перисталтиката на червата. Преминават през храносмилателния тракт неусвоени, тъй като на тях не им влияят ензимите. Имат отчистващ ефект, тъй като повличат редица натрупани в дебелото черво токсини.

Фибрите в храната намалява риска от рак и сърдечносъдови заболявания
musli pix 4
С какво са полезни фибрите за здравето

– Баластните вещества засищат и намаляват апетита. Храни богати на фибри създават по-голямо усещане за засищане, без да натоварват с много калории и без да се поглъщат големи количества. Тези храни се усвоява по-бавно и съответно енергията се освобождава по-равномерно и за по-продължително време, което ни държи по-дълго сити. (Пример затова е салата от зеле и моркови или купичка домашно приготвено мюсли)
Най-добрия приятел на стройното тяло – фибрите

– Фибрите имат очистващ ефект, тъй като повличат редица натрупани в дебелото черво токсини.
Фибрите помагат при отслабване

– Фибрите спомагат за предотвратяване затягане на стомаха, т.е. спомагат за редовното ходене по голяма нужда. Проверено при запек освен растително масло (рациново) помага хапването на кисело мляко с овесени ядки (спомнете си рекламата на Активия) и движение. Фибрите предотвратяват запек.

– Като предотвратяват констипацията (запека), намалява и рискът от развитие и страдание от хемороиди. Това предотвратява и развитието на колит и като цяло снижава риска от развитие на рак на дебелото черво.

– Приемът на фибри подпомага профилактиката на сърдечносъдови заболявания. Това се получава, тъй като разтворимите фибри допринасят за обирането на мазнините и намаляване на холестерола в кръвта.

– Фибрите благоприятстват нормализирането на инсулина и по-продължителното усвояване на захарта от кръвта, което предотвратява скокове в нейните нива. Това се доказва също при изследване, в което болни от диабет са били подложени на хранителен режим, богат на хранителни влакнини. В края му медиците са регистрирали по-нисък инсулин при доброволците, отколкото в началото.

Най-много хранителни влакнини се съдържат в зеленчуците, плодовете, зърнените и бобовите култури, семената. Добри източници на фибри са овесени ядки, мюсли, ленено семе, различните сортове бобови. Трябва да сме внимателни с неразтворимите фибри – такива се съдържат например в триците, защото може да дразнят стомаха.
Млечните храни и белият хляб не съдържат фибри.

Когато приемаме фибри, трябва да приемаме и достатъчно вода. Това е условие за поддържане на чревната проходимост.

Активното движение допринася за раздвижването на червата и стимулира перисталтиката им, което предотвратява констипацията.

Казано като проверен съвет: Ако имате запек или искате да ходите редовно до тоалетна всеки ден:
– На закуска – домашно мюсли с добавка на ленено семе и кисело мляко
– Пийте вода и топъл билков чай с малко мед – 8 чаши течност на ден
– Движете се. Дори ходене в парка помага за да се чувствате по-добре.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории