Последни Рецепти
Последни Статии

Скрити източници на сол

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Скрити източници на сол

Препоръчва се употребата на не повече от 2300 милиграма сол на ден. При някои заболявания се препоръчва безсолна храна или не повече от 2000 мг. Тревожно е, че някои хора консумират солени храни повече от допустимото. Да, нашият организъм се нуждае от около 1 ч.л. сол на ден, солта е необходима за правилното функциониране на клетките. Опасни са продуктите, които съдържат много сол – бързозамразени полуфабрикати, консервирани храни, вкл готови супи, колбаси. За някои от които често не си даваме сметка…

Как да намалим употребата на сол
sol 1

Подправки и сосове. Солта е навсякъде – от дресинга за здравословната салата, доматения кетчуп до соевия сос и горчицата. Без сол, който играе ролята на консервант, вкусът им не би бил дори наполовина толкова добър, колкото е с нея. Добавянето на тези сосове към храната, означава повече сол в хранителния режим.

Пакетирани храни. Всички хранителни продукти, готови за консумация, съдържат големи количества сол. В това число влизат консервите.

Колбаси. Хранителни продукти като шунка, салами, наденица и др. съдържат сол. Редовната им консумация крие риск от сърдечносъдови проблеми, нарушения в храносмилането, както и натрупване на излишни килограми.

Тестени изделия. Дори и в случаите, когато те са сладки, не бива да се забравя, че повечето рецепти съдържат и сол.

Млечни продукти. Това се отнася за повечето видове сирена, маслото и маргарините – всички те съдържат сол.

Предварително опаковани супи и салати. Те често се предлагат за здравословни, но са пълни със сол и калории.

Осолени храни. Едва ли е изненада, че в списъка влизат продукти като чипс или солени фъстъци и други ядки. Честата им консумация може да увреди значително сърцето, заедно с други органи.

Кисели краставички, кисело зеле, туршии. Въпреки ползите, които носят за здравето, не бива да се забравя, че са с високо съдържание на сол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории