Тутманик със суроватка и извара
Добави към моето меню
Тутманик със суроватка и извара
рецепта Йовка Лукова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте,
Ето обещания “Тутманик със суроватка и извара”, рецептата на която знам от моята майка (68 год), а тя от нейната баба. Изпращам Ви една “Точена баница”, пак по рецепта на майка ми. Изпращам Ви и две от тортите парфета, които обожавам да правя. Дано сте видели и първия имеил, който Ви изпратих,и със който се опитах да пресъздам празника на старите дървении,наследство на баща ми от неговия дядо.
“Тутманик със суроватка и извара”
Необходими продукти:
800 – 1000 г брашно,
500 мл суроватка,
500 г извара,
2-3 яйца (единия жълтък се запазва за намазване)
1 с л сол,
1с л захар,
2-3 с л олио,
200 г свинска мас
(Аз го заменям с краве масло, но не става същото)
1 кубче мая (а по рецептата на прабаба ми е било с домашен квас)
Начин на приготвяне
В брашното се прави кладенче. Слагат се яйцата и солта. Маята се разтваря с малко от хладката суроватка, захарта и олиото.
Омесва се меко тесто и се оставя да втасва.
Като удвои обема си, започваме да месим отново, като прибавяме по малко от маста (маслото) и месим докато тестото не поеме 1/2 от мазнината.
Разпъва се, намазва се с останалата мазнина и се поръсва със изварата.
Увива се на руло и се оформя по желание.
Парчетата се нареждат в тава и отново се оставят да втасат.
След като втаса се намазва със разбития жълтък и се изпича на 180 градуса