Последни Рецепти
Последни Статии

Сладолед на закуска, защо не

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Сладолед на закуска – трамплин за алфа вълните
Поднесен на закуска сладоледът значително повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност, сочат резултатите от необичайно клинично изследване в частния японски университет Кьорин.
Какъв да бъде сладоледът? Хубав, приготвен от качествени продукти, с колкото се може по-малко Е-та и растителни мазнини. Такъв е домашно приготвеният сладолед.
Рецепти за сладолед
%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0
Сладолед на закуска, защо не

Всяка сутрин участниците в експеримента веднага след събуждане ядели сладолед. Изследователският екип начело с проф. Йосихико Когой установил, че това води до рязка стимулация на алфа вълните в мозъка им.После участниците трябвало да направят няколко теста на компютър, за да се преценят реакциите им с способността за анализ на информация. Станало ясно, че всички участници се справят със задачата значително по-бързо в сравнение с тези, които са приели стандартна закуска.
Според учените, причината не е точно в сладоледа, защото всяка студена храна „разтърсва” мозъка и бързо го извежда от сънно състояние. По време на експериментите сладоледът бил заменян с ледена вода, но ефектът бил доста по-слаб. Наложил се изводът, че ефектът при сладоледа се дължи на комбинация от фактори, сред които е и удоволствието от хапването му.

ice-cream-pix

Учените дават обяснение на любовта към това сладко и студено изкушение. Оказва се, че сладоледът помага да се борим с депресията и подобрява настроението. Като е достатъчна само една лъжичка за да се подобри настроението.

Учените продължават експериментите, като анализират получените резултати. Те предполагат, че лакомството е източник на радост и на добро настроение, което от своя страна стимулира мозъчната дейност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории