Последни Рецепти
Последни Статии

Сретение Господне

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Честит имен ден на Момчил, Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Ванеса, Ралин, Радина, Радослав, Радислава, Средко, Средка, Сретен, Сретен

Народното поверие свързва 2 февруари със срещата между зимата и пролетта, на този ден става и разпределянето на селскостопанската работа за идващите пролетно-летни дни.

На 2 февруари Българската православна църква отбелязва Сретение Господне. Евангелската традиция свързва символа със срещата на младенеца Иисус със стареца Симеон в един Йерусалимски храм, и предсказанието на Симеон, че Иисус ще стане спасител на човечеството.

sretenie gospodne
Сретение Господне
един от четирите дни, посветени на Божията майка, известен и като Зимна Богородица
това е един от 12-те големи празници в годината. На този ден се възпоменава описаното от евангелист Лука посрещане на Младенеца Иисус от праведника Симеон. Според Мойсеевия закон всяко първородно дете от мъжки пол се посвещава на Бога. След навършване на 40 дни майката на детето принасяла агне в жертва на Бога. Света Богородица се подчинила на този закон. Донесла своя Младенец в Йерусалимския храм. По това време в Йерусалим живеел благочестивият старец Симеон. От Дух Свети му било обещано, че той няма да види смърт, докато не видят очите му Родения от Девица. Когато Света Богородица донесла Своя младенец в храма, праведният Симеон го прегърнал и в пророческо вдъхновение извикал: “Сега отпускаш Твоя раб, Владико…“. Това е възторжена молитва, която и до днес се чете в християнските храмове.

На този ден празнуват мъжките майки. Бездетните жени пък правят царевични питки и ги чупят пред иконата на Богородица.

На 2 февруари се празнува и Петльовден (по стар стил)

снимката Сретение Господне – икона в софийския храм “Свети Седмочисленици”, от сайта Православието

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории