Последни Рецепти
Последни Статии

Гергьовско агне

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Гергьовско агне
рецепта Десислава Николова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

гергьовско агне

Вторият пролетен празник ГЕРГЬОВДЕН, който също е много любим и почитан в нашето семейство, защото на него се събира цялата рода от най- малките до най- възрастните. Винаги е бил съпроводен с една вълшебна атмосфера вкусни и уханни манджи и много празнична атмосфера. Както и за Великден, и тук пещта на дърва в двора играе голяма рокля, и всички се суетят нетърпеливо около нея. Основното ястие е пълнено и печено в пещ агне. За агнето се плете специален венец от т.нар Гергьовче. За празника се избира най-хубавото агне от кошарата. Правят се и обредни хлябове с топчета отгоре изобразяващи кошарата, за младите булки в рода се плетат т.нар. Кукли. Вълшебното за агнето са билките и тревите, с които се пълни. В деня преди празника баба ми и баща ми ходят всяка година на специална поляна в селото и берат т.нар див лук и билки с които овкусяват плънката.

Гергьовско агне

Необходимите продукти:
цяло агне
агнешки набор
3 кг лук
3 кг гъби
Билки и подправки – сол, черен пипер, червен пипер, див лук, джоджен, полски билки

Приготвяне
Почистеното и измито агне са слага в тава. Агнешкия набор се измива, почиства и сварява. Нарязва се на парчета. Гъбите и лука се измиват и нарязват. Дреболиите и зеленчуците се смесват, подправят се и се пълни агнето, завива се тавата с алуминиево фолио. Пече се 2.30 часа предварително запалената пещ, която след слагане на агнето (както и при козунаците) се запечатва с тесто от вода и брашно.
Тъй като споменах, че на този празник се събира целия род, а агнето е не чак толкова голямо за да нахрани до насита всички, празника е съпроводен с още ястия.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории