Великденски козунак
Добави към моето меню
Великденски козунак
рецепта Десислава Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте,
Видях конкурса във фейсбук като фен на страницата Ви и реших да разкажа в ястия как празнува нашето семейство Великден и Гергьовден.
Те са едни от любимите ни празници свързани с много настроение, зеленина, цветя и приятни емоции. Като начало ще започна с първия подред – Великден.
Великден при нас е задължителен семеен празник. На Великден се събира в тесен кръг семейството и се правят традиционните неща – козунаци и яйца. Откакто се помня в нас козунаците са били винаги домашно приготвени, а самата подготовка за празника е голяма тръпка. Козунаците и яйцата при нас се приготвят винаги във Велика събота. Рано сутринта замесваме козунаците и докато втасват боядисваме яйцата. Боядисването още от деца правехме с листенца от градината – детелинки, ягоди и т.н. Днес въпреки, че боите и техниките са най-разнообразни и интересни сме запазили като традиция в семейството именно този начин (или поне част от яйцата). Винаги боядисваме три кори (90 яйца) в нашето семейство като на празника раздаваме на близки и приятели, които за да бъдат по-здрави и без поражения последните години варим на пара.
Козунакът винаги замесван в няколко дози се пече по традиция в една от старите пещи в махалата (тези празници винаги ги празнуваме на нашето село). Всяка къща замесва по свой вкус козунаците и се събират по две три къщи и пекат своите козунаци заедно в пещта, като самото печене е дело на мъжката част, а месенето и плетенето на жените. На пещта обикновено се коментират и се избират козунаците на най – работната жена (с най- красивите и вкусни козунаци). Представям Ви рецептата на нашето семейство за
Великденски козунак
Продукти
200 мл. прясно мляко
1 кубче жива мая
100 мл. кисело мляко
6 яйца
80 гр.масло
100 мл. олио
300 гр. захар
2 капсули ванилия
1 капсула цитрус на Д-р Йоткер
кората на един лимон
500 г брашно
шоколад, стафиди (може и други плодове сушени), ядки (орехи, бадеми, лешници), локум
Приготвяне
Маята размиваме в хладкото прясно мляко. Сипваме млякото в голяма купа, добавяме киселото мляко, яйцата (един от жълтъците оставяме за намазване), захарта, олиото и маслото (хубаво е да го разтопим). Разбъркваме ги хубаво, след което постепенно добавяме брашното, докато стане хубаво средно твърдо тесто. Оставяме тестото на топло да втаса около 30-40 мин. Разделяме полученото тесто на три равни топки. В една от топките разстиламе внимателно и добавяме стафиди и ядки. Към втората топка добавяме нарязани парченца локум, а към третата ядки и по-едри парченца шоколад. Получават се три големи козунака, които се намазват с размития с малко вода жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Оставят се да втасат поне още 20 мин (времето зависи от топлината в помещението). В загрятата пещ печем всеки един от козунаците около 35 – 40 мин. Пещта не трябва да е много нагорещена, защото козунаците могат да изгорят, а вътре да останат сурови.
За тези, които не им се занимава да правят плетени козунаци просто усучете рулцата тесто и ги навийте на охлюв или прегънете едно до друго. Могат да се направят и мини козуначета във форми за мъфини като всяко едно руло завържете на възелче. В нормална фурна се пекат на 180 градуса