Последни Рецепти
Последни Статии

Св. мчци Кирик и Юлита

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Св. мчци Кирик и Юлита
Имен ден днес празнуват хората с имена Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав, Владислава, Господин.
На 15 юли Православната Църква чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита. Тогава е храмовият празник на едноименния храм в гр. Банкя и празник на града.

Света Юлита била млада жена с благороден произход, от рода на някогашните римски императори, която рано овдовяла и останала с малко дете, което при кръщението нарекла Кирик. Била вярваща християнка, която възпитала и детето си в християнската вяра. Загинала мъченически заедно с невръстния си син по време на гоненията срещу християните при Римския император Диоклетиан. Това станало в 304 година.
Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намират в Охрид, в църквата “Св. Богородица”.

На 15 юли православната църква чества и деня на Св. велик княз Владимир.
Владимир е старинно име, видоизменено от Владимер – “велик владетел”, “владетел на света”.
Св. велик княз Владимир е княз на Киев от 980 до 1015 г. Известен е с покръстването на Киевска Рус през 988. На негово име са наречени една от най-големите църкви в Киев и Киевския университет.
Според народния календар на 15 юли започват Горещниците. Наричат последователно трите дни: Чурлига, Пърлига, а 17 юли – Огнена Марина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории