Храни, които помагат при стрес
Добави към моето меню
Стресът е ежедневие. Много хора са изложени на стрес, а той води до редица заболявания, характерни за съвременното общество. Но здравословното и балансирано хранене може до голяма степен да намали вредните ефекти от стреса. Някои храни могат да помогнат дори на емоциите ни и да облекчат напрежението.
Доктор Юлия Андреанова посочи продукти, които помагат в борбата със стреса.Тялото ни се нуждае от витамини и минерали, за да функционира добре и да се справи със стреса.
Експертът включва тъмен шоколад, ядки, мазна риба и растителни масла в списъка с храни, които подобряват настроението. Освен това зелените зеленчуци и плодовете помагат за стабилизиране на емоционалното състояние. Зеленчуци, като спанака и броколито са богати на витамин B9 в естествената му форма, който произвежда допамин и серотонин – неврохормони, регулиращи настроението. Те се свързват с тази част на мозъка, която осигурява чувството на спокойствие.
броколи
Thinkstock/Getty Images
Андреанова уточни, че при избора на храна трябва да се обърне внимание на жълтите, оранжевите и червените плодове. Също така няма да е излишно да включите в диетата овесена каша, каша от елда и просо.
Храни, които помагат при стрес
Има храни, които помагат при стрес. Кои са те?
Когато сме под стрес може да изядем почти всичко, което е в хладилника, да не ни стигне голям пакет чипс или няколко парчета торта. Това е обяснимо. Според скорошно проучване от Харвардското училище за обществено здраве, NPR, и Фондация Robert Wood Johnson, 39% от хората казват, че ядат повече, когато са под стрес. Други 44% казват, че ядат по-малко, което е лоша идея, защото тялото ви не ще бъде в състояние да функционира или регулира настроението ви без хранителните вещества от които се нуждае.
Емоционалното хранене не е здравословно! Не и когато ни кара да търсим нещо сладко и калорично. В изследването на NPR се обяснява и как различните храни влияят на настроението на човек и затова, че има силна връзка между това какво се яде и нивото на стрес.
Спор няма, че бързите въглехидрати са вкусни и изкушаващи, но апетитните кексчета, бисквити, шоколадови десерти и торти бързо вдигат нивото на гликемичния индекс и много бързо спада след това. Когато сме под напрежение или в стрес ние често търсим храни, които водят до пикове и спадане в нивото на кръвната захар, а това ни прави и податливи на напрежение.
Това са храни, които може да ви помогнат да регулирате нивото на стрес и да подобрите вашето настроение. Седем на брой, по една за всеки ден от седмицата.
– Мазна риба, като сьомга – дoбър източник на омега-3 мастни киселини. Те оказват влияние на стрес хормонът, както наричат кортизола, защото нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Основната роля на кортизола е да регулира кръвното налягане и функциите на сърдечносъдовата система. Освен това кортизолът регулира използването на протеина, въглехидратите и мазнините в тялото. И нещо важно – при високи нива на кортизол – той подпомага натрупването на мазнини. Изследвания показват, че когато в организма има баланс на омега-3 мастни киселини това води до подобряване на настроението и насърчава социалното поведение.
– Консерви риба тон и сардини – богати са на омега-3 мастни киселини. Който е обикалял магазините в търсене на риба знае, че не е никак лесно да се избере риба за да се приготви ястие. Затова включвайте в менюто си консерви с риба тон – може да се добавят към салати, което е и вкусно бързо предложение за лека вечеря.
– Чиа семена и ленено семе – това е друг начин за получаване на омега-3 мастни киселини, но има и допълнителни ползи от тях. Наричат ги и супер храни и често се препоръчват. Лененото масло по своето съдържание на ненаситени мастни киселини се доближава до рибеното.Може да добавяте по 1 ч.л. всеки ден към своето меню
– Яйца. Яйцата са с високо съдържание на протеини и витамин B.
– Зелена салата, салата от кале (това е зеленчук, който може да бъде наречен и супер храна – Кейл / Листно зеле / Kale / Brassica oleracea Acephala Group – вярно е, че може да не го намерите в магазина у нас, но се оглежда лесно в храдината), както и Швейцарско цвекло (или Swiss Chard) и всички листни зеленчуци – богати са витамин А, витамин K, и калий.
– Тиквени семки – може и печени, и в мюсли и в добавка към хляб. Източник са на магнезий както и цинк. Цинкът се използва за стимулиране на имунната система и магнезий се използва за лечение на ADHD (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието) и тревожност. Спортистите също хапват тиквени семки за повече енергия и издръжливост.
– Черен шоколад. Ако е шоколад нека е черен и качествен. Според изследванията има високи нива на антиоксиданти, с по-ниско кръвно налягане, но и подобрява настроението и познавателните функции. Има дори връзка между консумацията на глава от населението на шоколад и Нобелова награда лауреати в дадена държава.
Храната може да ни помогне да се преборим със стреса. Когато приготвяте закуската си, която да бъде едновременно вкусна и питателна, включете и някои от тези продукти. И денят ви ще бъде о-добър.
Хранителните продукти, които включваме в нашето меню ни зареждат с енергия, но някои от тях действат успокояващо на нервната система. За да овладеем тялото си и да намалим стреса е важно как се храним, какви продукти включваме в менюто си, как са приготвени, какви ценни вещества съдържат.