Хранете се цветно през лятото
Добави към моето меню
Хранете се цветно в горещото време
Кои са полезни плодове и зеленчуци в горещите дни на лятото?
Храни с определен цвят помагат на организма да се справи по-лесно с летните жеги, твърдят учени от Милано, Италия, в публикация във Кориере дела сера.
Оранжеви плодове и зеленчуци
Оранжевият цвят в плодовете и зеленчуците говори за наличието на бетакаротини, които осигуряват хидролипидния слой на кожата, който спомага да се справим с потенето в жегите. Затова включете във вашето хранене плодове с оранжев цят – праскови, кайсии, нектарини, пъпеш, моркови.
Каротиноиди
Червени плодове и зеленчуци
През лятото динята и доматите са продукт, който присъства почти всеки ден на нашата трапеза. Един домат и малко сирене или парче диня в горещото време това е нашата храна.
И още доматите са богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитава по-добре от щетите, които й нанася лятното слънце.
Тайната на червените плодове
Когато приготвяте салата от домати извадете ги за час преди това от хладилника и полейте салатата с 1-2 с.л. зехтин, добавете маслини и зелени подправки – оказва се, че не е само вкусна, а
и полезна
Плодове и зеленчуци в цвят лилав
Много са, ако се замислим. Патладжаните участват в толкова много рецепти. От плодовете – грозде, черници, боровинки, къпини, сини сливи. Богати са на Антоциани, или в какво се крие една от тайните на силата на малките горски плодове. Помагат да се справим и с подуването на краката – неудобство, което често засяга жените по време на жегите.