Последни Рецепти
Последни Статии

Стресът понижава умствените способности

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

За стреса е казано много. За съжаление в забързаното ни ежедневие стресови ситуации никой не може да избегне. Затова е много важно да знаем как да се преборим с това състояние.
Съвети за хранене при стрес
Как да избегнете стреса в къщи
Стресът на работното място

stress
Последно изследване показва, че
Постоянният стрес променя веществата в главния мозък

Това обяснява защо хората, които изпитват върху себе си хронически стрес, по-често се срещат с патологии на нервната система и психически отклонения.
Стресът е един от факторите за синтеза на клетките на миелин (е изолатор, който образува слой, наречен миелинов слой, около аксоните на невроните).- служи за обвивка на нервните влакна, намалява общия брой на нейроните на нервната тъкан. В резултат количеството на бялото вещество се увеличава, а на сивото се намалява.
Изучаването на стволови клетки от хипокампа на плъхове показва превръщането на астроцити (вид мозъчни глиални клетки (невроглии) със звездовидна форма, имат активна роля в мозъчните процеси като влияят върху нервронната активност, или дори я определят) в олигодендроцити (олигодендроцитите са тясно свързани с нервните клетки, и, подобно на всички други глиални клетки, олигодендроцитите имат поддържаща роля за невроните).
Това изменение се явява един от факторите за психическо отклонение в бъдеще.
Олигодендроцитите образуват връзка между нервните клетки, като контролират ръста на аксоните. Хроничният стрес намалява количеството на стволовите клетки, които са източник на нови нейрони.
Този факт намира отражение и в обучението и за паметта на човека.

Източник The Times of India

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории