Меню за лятото
Добави към моето меню
Меню за лятото
Всеки сезон е различен, това е в основата на сезонното хранене. А това предполага промени в менюто – различни плодове и зеленчуци, хранителни продукти да ги включваме в зависимост от това кога са готови за консумация и предлагането в магазините – тази идея залегна и в поредицата за всеки месец в която правим преглед на сезонните плодове и зеленчуци.
през лятото най-вкусни са нещата като домат, откъснат в градината и парченце сирене
Лятото е време, което се характеризира с много свежи плодове и зеленчуци и високи температури. Дните са дълги, някои много гореши, време за почивка, за море, за планина… и това се отразява и на нашето хранене. В менюто включваме колкото се може повече плодове, салати и намаляваме времето за топлинна обработка на храната. Някак естествено тестените продукти стават по-малко, заменяме подправките със свежи – магданоз, копър, босилек и включваме колкото се може за по-кратко фурната.
През лятото човек се поти силно. Затова употребата на достатъчно (не по-малко от 2л. дневно) течности е задължително – Какво да пием в жегата – вода, фрешове, студен чай, айрян.
Плодовете и зеленчуците могат да се ядат колкото ни е вкусно, но мазната и тежка храна трябва да се ограничи. Тя е сериозно натоварване и за стомашно-чревния тракт, и за сърцето.
Основни правила на хранене в горещото време
1. Пийте повече течности
2. Намалете калоричността на храненето
3. Режим на хранене
4. Яжте повече витамини
Какво д включваме в нашето меню през лятото?
Студени супи
Освен таратор, може да приготвяме и други варианти на студени супи – основно от зеленчуци. Може да ги подправим с копър, магданоз, босилек и няколко лъжици кисело мляко. Те утоляват жаждата и съдържат полезни вещества и минерали, в това число белтъчини и калций.
Салати и гарнитури
Опитайте се да сведете до минимум топлинната обработка на плодовете и зеленчуците. Забравете за мазните подправки като майонеза и сметана. Към салатите добавяйте зехтин и лимонов сок.
Топли ястия
Рибата е фаворит в лятното меню. Опитайте различните морски дарове, които са богати на йод, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини А, В, Е, и D. Те се усвояват от организма много по-добре и леко, отколкото месото, а и почти не съдържат въглехидрати.
От месото избирайте пилешко, телешко или свинско, без мазнини. Лятото е време за барбекю, за скара на открито и пикник сред природата, от друга страна месото изисква по-добро съхранение през горещите дни. Затова може да намалите месото или да го поднасяте с много салата и гарнитура от свежи продукти
Тиквички, патладжани, домати, чушки, зелен боб – има толкова варианти и идеи как да се приготвят.
Десерти
През лятото плодовете – кайсии, праскови, нектарини, грозде, диня, пъпеш, къпини, малини, ягоди, първите ябълки и круши … са чудесен десерт. Сладоледът също, но го поднесете с плодове или пригответе домашен сорбет. Тортите също са леки – много плодови, с лек крем