Последни Рецепти
Последни Статии

Супер храни на 2018

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Днес няма да учудиш никого, ако в рецептите, които приготвяш има чия, киноа, кокосово мляко, кокосова захар или авокадо. Те се настаниха в магазините, в рекламите и в менюто ни. През 2018 г. се очаква да се повят някои нови суперхрани. Да видим дали това се случи.

Масло от ядки
Маслото от ядки е суперхрана, с която можем да подправяме различни салати и ястия. То се приготвя от студено пресовани бадеми, кашу, орехи, лешници и други, които са много по-добра алтернатива на олиото от слънчоглед и зехтина.
Маслата от ядки съдържат доста по-малко количество транс-мазнини и предпазват сърцето. Ако имаме алергия към ядки, можем да опитаме салата с масло от авокадо, което има подобни свойства и е силен антиоксидант.

sharlan-studeno-presovano-slunchogledovo-maslo-bulgarski-stuklo-1litar-vim-600x600
Опитайте шарлан, орехово масло, студено пресовано – орехите са може би най-полезните ядки, местен продукт, има традиции в производството му у нас и е вкусно

Моринга
Какво е матча, разбрах преди много години благодарение на Магазинчето за подправки на Иван Асен в София, но моринга още не съм опитвала. Казват, че по ефективност може да замени спирулина, матча и перуанската мака взети заедно.
Известно е като „дървото чудо“. Листата му се готвят подобно на спанак, могат и да се стрият на прах. Смята се за хранителна добавка, която помага за подсилване на имунната система. Морингата има специфичен вкус, съчетава се с фрешове, шейкове от различни плодове и зеленчуци, мюсли и някои сладкиши (след приключване на термичната обработка). В 100 грама от суперхарана има 1280 калории, 6,7 грама мазнини, 24,0 въглехидрати, 23,8 белтъчини.
Чаят от моринга на прах е доста по-силен от зеления. Той помага за регулиране на кръвната захар и стабилизира производството на хистамин. В него няма кофеин, но той зарежда тялото с енергия.
moringa pix

Гъби чага
Първата ми среща с тази гъба бе, когато потърсих – заместители на кафето. Пишеше, че чай от гъба чага (Inonotus obliquus) е много добър. Още не съм пила “гъбчно кафе” и не знам дали се предлага някъде у нас.
Чудодейната гъба вирее върху стволовете на брезите в много части на Сибир, Китай, затова се нарича още брезова гъба. В нея има голямо съдържание на фибри, което я прави предпочитано средство за регулиране на храносмилателния тракт. Нейните противовъзпалителни средства помагат за облекчаване на проблемите в стомаха. Високото съдържание на антиоксиданти е другото полезно качество на гъбата чага. Изследвания показват, че тя помага за повишаване на защитните сили на организма.
chaga pix

Брашно от тапиока (маниока, касава)
Корените от маниока (Manihot esculenta), позната и като касава и юка, са един от най-важни източници на въглехидрати за човечеството, но в България те са екзотичен продукт. Традиционно се използва в Южна Азия и Америка – храна на тропиците е. Ако се интересувате от хранене без глутен вече сте се срещали с него, защото се препоръчва за консумация от хора с автоимунни заболявания. Използва се за сгъстител на супи, сосове, десерти. В него има много ниско съдържание на протеин.
Брашното се извлича от нишестето, което се съдържа в корена на маниока. В 100 грама има 1459 калории, 0,2 г мазнини, 85 г въглехидрати, 0,6 г белтъчни.

Recepti tapioka
Рецепти с тапиока

Тапиоката набира популярност и като съставка на тайванската напитка bubble tea – чай с мляко и плодов сироп, който е смесен със сварени топчета тапиока. Напитката се сервира с широка сламка, така че тапиоката да може да се всмуква и след това да се сдъвква.

Динени семки
Всеки знае, че динята това е вкусът на лятото – сочна, вкусна, сладка динята и че семките на динята трябва да се чистят. И сега изведнъж ни ги предлагат като супер храна. Това, което знаех за диненените семки, че китайците ги ядат печени.
Не знам дали ще заменим сусама и тиквените семки, за които е написано толкова много колко са полезни и след като се научихме да хапваме сусамов тахан и да добавяме тиквени семки и към мюслито ситрин и скъм сладкиши.
В семките от диня има голямо количество протеин, магнезий, витамин В, мононенаситени и полиненаситени мазнини. 120 грама семки от диня съдържат 0,30 грама протеин. Семената са богати на аминокиселините триптофан, лизин и глутамин.
Семките от диня могат да се консумират печени, като им трябват само няколко минути във фурната. Не е за препоръчване да се консумират сурови, като трудно се усвояват заради дебелината на обвивката им.

Маки бери
Това са плодовете на вечнозеленото растение маки, което се среща в Южна Америка. Този храст расте в далечна Патагониа и на мен по снимки ми прилича много на арония, която расте в градината и от която приготвяме прочутото “сибирско злато”, попилярно е толкова колкото и настойката от черен бъз, която правим през есента. Антоцианинът е веществото, което му придава антиоксидантни свойства.
maqui berry

Пишат, че са приятни на вкус, съдърбат малко глюкоза и затова спомагат за регуиране на кръвната захар. Богати са на антиоксиданти, ускоряват метаболизма и подобряват храносмилането.
У нас се продава под формата на прах. 1 супена лъжица е препоръчителният му дневен прием. Прибавя се към фрешове, шейкове, мляко, кремове, сладолед.

maqui berry 1
В 100 грама маки има 1568 калории, 9,5 грама мазнини, 56,4 грама въглехидрати. Затова се препоръчва при приготвянето на енергийни барчета, ползвани при някои видове диети.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории