Последни Рецепти
Последни Статии

Св. Кирил и Методий

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Свети Равноапостоли Кирил и Методий

Зарад вази можем днес,
свети Кириле, Методий,
да живеем с гордост, с чест
между другите народи.

Честит имен ден на Кирил, Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи

На 11 май почитаме паметта на Светите братя Кирил и Методий, създали през 9 век българославянската азбука.
Наречени от народа ни “Първоучители” или Солунските братя, Свети Свети Кирил и Методий са сред най-почитаните български светци.
Едно от най-старите изображения на Свети Свети Кирил и Методий, които стоят от двете страни на Свети Бенедикт, е върху стенопис от 12 век в абатската църква “Свети Петър” на Ордена на Свети Бенедикт в италианския град Асизи.

kiril_metodi
Оценявайки в историческа перспектива заслугите на Светите братя за разпространението на християнската вяра, папа Йоан Павел II обявява през 1980 г. Свети Свети. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Така до ирландския светец Бенедикт, който възстановява позициите на християнството в Западна Европа след варварските нашествия, се нареждат двама български Свети Равноапостоли.

Днес празника на Солунските братя се поделя между 11 май, който се чества като църковен празник и имен ден и 24 май Денят на българската култура и славянската писменост.
Затова можем да имаме цяла седмица на българската култура, дни през които да влезем в книжарниците, в музей или галерия (18 май е международен на музеите и има специална програма и нощ на музеите), да отидем на театър или просто да подарим книга на нашето дете, на приятел или на нас самите. Книга за теб!

kiril&metodi

Из Житието на Св. Константин-Кирил Философ

Когато Философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и подигнаха триезичната ерес, говорейки:
– Човече, кажи ни, как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой друг: нито апостолите, нито римския папа, нито Григорий Богослов, нито и Йероним, нито Августин? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския.

Философът им отговори:

– Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език…

Историята на Солунските братя

Светите братя Кирил и Методий са родени в началото на 9 век в Солун, вторият по големина град във Византия. Те са по майка българи, а по това време баща им е управител на военно-административната област, където наред с гръцкия, старобългарският бил също говорим език. След завършването на Магнаурската школа в Константинопол – единственият университет в Европа по онова време, Константин-Кирил Философ е назначен за главен библиотекар в Патриаршеската библиотека. Тази длъжност във Византия се заемала обикновено от бъдещия патриарх на Константинопол. Методий е назначен за военно-административен управител в Тесалия, но по-късно приема монашество в манастир в планината Олимп. Скоро и брат му Константин-Кирил Философ напуска светския живот и се оттегля в същия манастир. Там създава в 855 г. нова азбука, изработена според старобългарските фонетични особености, тъй като дотогава той не познавал други славянски езици и народи. През 863 г. по молба на княз Ростислав, византийският император Михаил III изпраща Кирил и Методий във Великоморавия, където в продължение на 3 години те проповядват Словото Божие на славянски език и подготвят учениците си за просветната мисия. В края на престоя им във Великоморавия, Св. братя са поканени в Рим за разговор с тогавашния папа Адриан II. Убеден от аргументите им в защита правото на народите да славят Бога на езика, който говорят и разбират, папа Адриан II обявява в църквата “Санта Мария Маджоре” славянската писменост за канонична. Днес скромен надпис на мраморна плоча напомня това велико дело и признанието му от Римската църква. Папата освещава преведените от Светите братя богослужебни книги, а в няколко римски църкви е отслужена Св.Литургия на славянски език като свидетелство за признаването му пред християнския свят. Това е една от успешните мисии на Св. братя Кирил и Методий, наред с тези сред сарацини, евреи, хазари … Едва 42-годишен, Св. Кирил заболява тежко, приема монашество и умира в Рим на 14 февруари 869 г. Папата разпорежда да бъде погребан с почести в римската базилика “Сан Клементе”, където мощите му почиват и до днес. Това е и най-святото място за българите в Рим. След смъртта на Св. Кирил папата въздига в епископски сан брат му Методий. През 885 г. Св. Методий умира като епископ в Моравия.

Истинското осъществяване на делото на Светите братя става в новопокръстена България през 9 век. През 886 г. най-преданите и талантливи Кирило-Методиеви ученици, също по-късно канонизирани от Българската православна църква, са приети с почести и щедра подкрепа от българския княз Борис I – Покръстител. Най-известните от тях – Климент, Наум и Ангеларий подготвят хиляди свещеници и създават обемиста богослужебна книжнина, което позволява на цар Борис I и на сина му цар Симеон Велики / 893-927 г./ да въведат литургичното Свещено Слово на старобългарски език във всички епархии от Адриатическото крайбрежие до Карпатската верига и Черноморските степи. Българите – ученици на Св.Св. Кирил и Методий, поемат в свои ръце ръководството на Българската църква и култура. Спазвайки решенията на VIII Вселенски Събор, откриват училища във всяка енория, където обучението е на говоримия старобългарски език. Така създателите и разпространителите на новата азбука посочват на България път, за да избегне асимилацията на чужди народи, култури и църковни влияния.

Делото на Св.Св. Кирил и Методий, на учениците им Св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски има фундаментално значение за развитието, разпространението и укрепването на християнството в Европа. През 879 г. папа Йоан VIII препотвърждава каноничността на Кирило-Методиевия език с нарочна була – Industria tuae. Така се постига официалното признание на наднационалния характер на старобългарския език, благодарение на който успешно се покръстват езичници от Адриатика до Урал и от Северния ледовит океан до Егейско море. И днес на създадените от Св.Св. Кирил и Методий азбука и писменост, усъвършенствани от Свети Климент Охридски, изповядват християнството над 250 милиона души само в Европа – българи, руснаци, украинци, белоруси, сърби и др.

ползвани са материли от bnr.bg
Св. Кирил и Методий
Константин Величков

Първа книга щом хванах,
там намерих вашто име,
колко много аз узнах
трябва ние да ви чтиме.

На езика си до днес
учим, молим се с наслада.
Всяка слава, всяка чест
за това на вас се пада.

Възлюбихте своя род
и посяхте скъпо семе,
с неговий се радва плод
цялото славянско племе.

Името ни и родът
от забвенье вий спасихте,
към просвета в славен път
вие нази устремихте.

Вий пръснахте между нас
светлото ученье ново,
първи път от ваший глас
чухме името Христово.

Зарад вази можем днес,
свети Кириле, Методий,
да живеем с гордост, с чест
между другите народи.

Дорде трае наш език,
боговдъхновени братя,
ваший подвиг свят, велик
ще се слави на земята.

Дорде българин един
още на света живее,
като благодарен син
вам с възторг хвалби ще пее.

Дор ви славим – от беда
вашта памет ще ни пази.
Пътеводна вий звезда
ще сте винаги за нази.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории