Ден на немската бира
Добави към моето меню
Германците са похарчили средно около 100 евро (112 долара) на глава от населението през 2018 г. за да си купят от магазините бира и напитки на основата на бира. Това сочи проучване на компанията за пазарни анализи Нилсен (Nielsen). Общо около 6,1 млрд. литра бира и смесени с бира напитки са били продадени през миналата година, което е с 2,9 % повече спрямо предходната година.
Оборотът се е увеличил със 7 % до 8 млрд. евро, като почти всички известни марки бира са повишили цените си през миналата година.
Докато класическите разновидности като пилзнер и пшеничната бира са се сблъскали с нарастваща конкуренция, то безалкохолната бира и смесените напитки на основата на бирата са станали все по-популярни.
Райнхайтсгебот (на немски: Reinheitsgebot – Закон за чистотата на бирата) е закон от 23 април 1516 г., регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Законът е издаден в град Инголщат от баварския херцог Вилхелм IV (1493 – 1550). Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само три съставки: вода, ечемик и хмел.
От 1994 г. денят на приемането на закона се празнува в Германия като Ден на немската бира (Tag des Deutschen Bieres).
Това е най-старият закон за храни, който е в сила и днес
В закона се установяват задължителни правила за производството, търговията и ценообразуването на бирата. Законът за чистотата на бирата е издаден в отговор на многобройните оплаквания от лошокачествена бира.
Друга причина за приемането на закона е да се осигури снабдяването с храна и да се предотврати конкуренцията между пивоварите и хлебарите, като по-ценните пшеница или ръж са запазени за производството на хляб. Въпреки че бирената мая е от съществено значение за процеса на варене, законът не съдържа нищо в това отношение, тъй като в тези времена съществуването на бирените дрожди е просто непознато и ферментацията протича спонтанно под въздействието на диви местни дрожди.
Правилата на закона се прилагат през последващите столетия с множество изключения, като се допуска използването на пшеница, хвойна и кимион при производството на бира.
През ХIХ век забраната да се използват други съставки освен малцов ечемик и хмел, отново се въвежда в различни закони: Beispiel im Landtagsabschied от 10 ноември 1861 г., Biertarifs от 19 май 1865 г. и в Malzaufschlagsgesetz от 1868 година. От 1906 г. Райнхайтсгебот в модифицирана форма се прилага на цялата територия на Германската империя.
След Първа световна война всички правила относно производството и продажбата на бира в Германия, се регламентират със Закона за налозите върху бирата (BierStG), който също инкорпорира изискванията на Райнхайтсгебот. Те са възприети и в редакциите на закона от 1952 и 1993 г.
Съдът на Европейската общност през 1987 г. отмени забраната за използване на името „бира“ за напитки, произведени с добавки, като проиворечаща на Договора за ЕИО. Законът от 1993 г. (Vorläufiges Biergesetz) отчита решението на съда, но признава действието му само относно вносните бири, произведени в Германия, както и за бирите, произведени от германските пивовари за износ. Строгите правила остават за немската бира, предназначена за вътрешния пазар. Тези ограничения са подложени на сериозна критика и в резултат на това през 2005 г. по иск на една източногерманска пивоварна, произвеждаща шварц бира, Федералният административен съд постановява решение, с което приема, че бирата, съдържаща захар, е също бира, както и останалите видове на тази напитка. Административният съд счита, че е време да променят правилата, защото те не служат на здравето на потребителите и тяхното значение се свежда единствено до „запазване на традицията“.
Първият петък на август се отбелязва Международния ден на бирата International Beer Day – В света има над 100 вида бира – ето кои са основните видове
Професионалният празник на българските пивовари е на Илинден – 20 юли