Последни Рецепти
Последни Статии

Тарама хайвер

Добавено в Гарнитури, Предястия, Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Тарама хайвер
рецепта за вкусна храна за постите и не само, с филийка черен хляб и водка – това е класика

Под тарама се разбира разбития хайвер на някои видове риба. Може да се приготви от хайвер на кефал или треска. У нас тарама хайвер се продавасе продава в кутийки в магазините за риба и рибни продукти. Има бяла тарама – най-добрата е от шаран и червена, която като се разбие става розова.
Розовата тарама е много популярна в Турция и Гърция, където се поднася като мезе. Приготвя се като се смесва с намокрена и изтискана среда от хляб, грис, или сварени картофи лимонов сок и подправки на вкус (сол, черен пипер …) след което се разбива на емулсия със зехтин (олио). Поднася се с черен хляб или препечени филийки и чаша водка или узо.

Избрани рецепти с хайвер:

Тарама хайвер
2 с.л.хайвер
200 мл зехтин (олио)
сок от 1 лимон

* Сложете в купата на блендера хайвера и започнете да добавяте на струйка зехтина и лимоновия сок.
* Когато сместа е разбита добре трябва да е поела целия зехтин и да е станала хомогенна на вид.
* Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете още лимонов сок и подправки по ваш вкус.
* Сервира се като предястие в малки купички украсени с маслини и кръгчета лимон.

Тарама салата
100 гр. бяла или червена тарама
средата на 1 бял хляб (700 гр)
50 мл зехтин
2 скилидки чесън или 1 глава кромид лук
сокът на 1 лимон

* Накиснете хляба във вода и го изстискайте добре. Стрийте го на трохи и го поставте в купата на блендера.
* Добавете тарамата и чесън или лук по избор. Така се получават 2 разновидности в зависимост от вашия вкус – тарама с чесън или тарама хайвер с лук.
* Включете блендера на средна скорост и добавете на тънка струйка зехтина и лимоновия сок.
* Разбивайте докато получите гладка хомогенна емулсия.

Тази рецепта може да бъде приготвена и с 1/2 кг сварени картофи – тогава вкуса е съвсем различен

Когато се разбива тарама хайвер в блендер се получава хомогенна смес като мойонеза. Ако искате да получите тарама хайвер в който да се усещат отделните топченца хайвер можете да го разбиете в удобна голяма купа с миксер или с дървена лъжица.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

Comments

  1. 1
    Denis Jivkov // August 1st, 2011 at 7:54 am

    :)