Последни Рецепти
Последни Статии

Тенденции в кухнята лято 2018

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Лятото идва, а с него и новите тенденции в храната и напитките. Да,оосвен повече плодове и зеленчуци, по-малко месо и повече риба, какво друго. BBC дават поглед към тенденциите в храненето на лято 2018 – те са новаторски и естествено – по-здравословно насочени. Това са 5 нови течения в ресторантьорството, които ще бъдат популярни през лято 2018.

5 тенденции в кухнята през лято 2018

1. Безалкохолни напитки вместо спиртни коктейли
Безалкохолните напитки се превръщат в тенденция в хранително-вкусовата промишленост, в резултат на което супермаркетите ще продават повече безалкохолни, отколкото спиртни напитки. Тонизиращи води с интересни вкусове, безалкохолни “спиртни напитки” и растителни миксове ще са хит това лято.
Моктейл ( „mock“ на англ. – „имитация“ ) може да бъде безалкохолна версия на алкохолен коктейл или с много малко алкохол.
Кайпириня
caipirinha

2. Зелен и билков чай вместо кафе
Чаят става все по-популярна напитка. Продажбите на билков и зелен чай продължават да растат, така че тази напитка може да намери почетно място в менюто на всяко заведение. Хората започват да гледат на чая със същата почит като на кафето заради многобройните му разновидности. Чай има за всеки вкус, комбинация и аромат, който да създаде дадена емоция. Опитайте! Това означава да познавате и разнообразието на билките.
tea lemon ginger pix

3. Храни, съдържащи ноотропик
Какво е ноотропик? Ноотропиците (на англ: nootropics), също познати на английски като „smart drugs“, са медикаменти, добавки и други субстанции, които подобряват когнитивните функции. Обикновено подобрения на функциите са забелязват при концентрацията, паметта, изобретателността и прочее.
Ноотропикът е хранителна добавка – “храна за мозъка”.
Къде да ги открием? Опитайте с куркума, сьомга, яйца, листа от глухарче, за да поддържате паметта и концентрацията си на ниво. Като пример се дава и гинко балоба, но той се приема като хранителна добавка.

4. Четвърто хранене
Брънч (обяд и закуска), бринър (обяд и вечеря), обяд… Сега имаме четвърти вид дневно хранене. Това е нова тенденция, чиято популярност все повече се повишава.
“Ние ядем различно. Имаме закуска за обяд, вечеря за обяд – всичко е все по-смесено. Четвъртото хранене всъщност е за удоволствие”.
Моето скромно мнение: закусвайте, обедът си е обед, а последния прием на храна е 3 часа преди лягане.

5. Южноамериканска кухня
Мексиканска, перуанска и бразилска храна достигат до нови нива на предлагане и на консумация. Не знам как е в София, но при нас в Барселона по време на обед – често избора е между испанска, аржентинска или японска храна. Китайските ресторанти продължават да бъдат решение за бърза и (сравнително евтина) храна, пица може да се предлага и на всеки ъгъл и все пак… промени има. Червените картофи, бялата и червена царевица и черните семена киноа се изкачват нагоре, а един телешки стек е вкусно предложение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории