Последни Рецепти
Последни Статии

търновската царица

Добавено в Сладкиши

Добави към моето меню

Сладкиш “Търновската царица”
рецепта за сладкиш със сини сливи, проверен през годините

4 ч. ч. брашно
400 г сладко от сини сливи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
100-150 г смлени орехови ядки
3-4 ч. л. какао
2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. канела

за глазурата:
1 бял шоколад или 1 кафяв шоколад
1 пакетче краве масло (маргарин)

Сладкото от сливи се разбърква със содата и се оставя да престои 20 минути. Прибавят се брашното и олиото и се разбърква, докато брашното поеме олиото. Добавят се останалите продукти и 400 мл хладка вода и се разбърква, докато се получи еднородна смес.

Сладкишът се пече 40 минути при температура 180 градуса, изважда се от фурната и се изчаква да се охлади. Нарязва се на ромбове и всяко парче се потапя в глазурата. По желание може да се поръси със захарни пръчици, кокосови стърготини или смлени орехи.

Глазурата се приготвя, като в две различни купи шоколадите се разтопяват с половината от маслото.

Този сладкиш може да се приготви и с пресни сливи, като първо се почистят от костилките, нарежат се на дребно и се лсожат във вурната за 10-15 мин посипани със захар да се запекат, като изстинат се продължава по рецептата

когато съм си в Търново и камъните помагат, обичам моя роден град, реката, улиците и залезите, тогава отново мога да бъда за малко малка …. сега това става с рецептите на баба и на нейните приятелки – старата градска интелигенция.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории