Ведическа кухня
Добави към моето меню
Ведическа кухня
Магията на Индия се крие във Ведите – древни текстове на познанието, източник на мъдростта, който съдържа инструкции как да използваме материалния свят по пътя към духовното. Във Ведите има най-различни раздели – някои се занимават с много духовни, езотерични, философски измерения, а други обръщат внимание на по-битови необходимости. Има раздел, който се занимава с 64 изкуства, които древните изучавали. Кулинарното изкуство е едно от тях.
снимката е от Veda house
Храненето като философия, за да може да осъзнаем духовността на познанието и за пречистим битието си за бъдем по-осъзнати.
Хранене по Аюрведа
Аюрведа се занимава и с медицинския аспект на храненето. По-важно е в забързаното ежедневие да появим интерес към готвенето, да опитаме да приготвим нови рецепти, да преосмислят процеса на приготвяне, поднасяне и консумиране на храната. Защото с каквато съзнание и настроение готвим с такава енергия зареждаме храната.
В аюрведа храната е вегетарианска. Използват се и млечни продукти, но яйца и риба не се допускат. Храните се разделят на три основни вида, според качествата, полезността и цялостното им въздействие:
– Сатва храни и се отнасят до всичко, което е добро, свежо, жизнено. Тук влизат зърнените храни, семената, ядките, добре узрелите и пресни плодове и зеленчуци, медът, прясно приготвените млечни изделия.
– Раджас храната са свързани с нашите страсти и тук се включват силно изявените пикантни вкусове, стимулантите като чай и кафе и др.
– Тамас храните, са под знака на невежеството. Тук влизат замразените, консервирани храни, ферментиралите и престоялите, както и загнилите плодове и зеленчуци.