Хранене и добро зрение
Добави към моето меню
Хранене и добро зрение
Има един значим фактор за съхраняване и укрепване на доброто зрение и това е храненето. Правилното хранене ни позволява да поддържаме очите си в добро състояние максимално дълго, за да се радваме на света в неговите цветове и форми.
Здравословното хранене се състои в няколко прости принципа, които са в сила за здравето на целия организъм:
– умерено хранене
– пълноценна, лесноусвоима и разнообразна храна, в зависимост от сезона
– задължително присъствие в менюто на продукти, богати на витамините А, В и С.
При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.
Витамини, полезни за доброто зрение
Витамин А се съдържа най-много в морковите, доматите, марулите, зеления грах, лука, изварата.
Витамин В – в зеленчуците, гъбите, млечните продукти.
Витамин С – в шипката, картофите, киселото зеле, цитрусовите плодове.
Най-богатият източник на витамин С е
сокът от моркови.
Натуралният сок от моркови, приготвен у дома може да се съчетава с ябълки, целина или цитрусови плодове.
Той отлично “храни” цялата очна система и се усвоява бързо и добре. Този сок може да се пие според желанието, но два пъти годишно всяка сутрин в продължение на 1 месец трябва да се изпива по 1 чаша сок от моркови.
Не трябва да се забравя, че
салатата от пресни моркови, задушените моркови и сокът от моркови
е добре да се употребяват със сметана или олио, тъй като витамин А е мастноразтворим.
Може да приготвяте супи и крем супи в различни комбинации, като морковите остават основна съставака. рецептата е толкова лесна, а рвезултата е впечатляващ – сварените на пара зеленчуци и разбити след това с блендер, се овкусяват само с малко масло или сметана и се поднасят с кротони.
При заболявания на очите и зрителния нерв, при катарката и конюнктивит е ефективен
сокът от магданоз.
Магданоз има праз целогодишно на нашия пазар. През лятото можете да го отглеждате в градината или в сандъчета на терасата. През зимата преместете сандъчетата на прозореца. Магданозът може да се съхранява и във фризер.
Той е един от силнодействащите сокове и затова не трябва да се приемат повече от 30-40 мл дневно. Може да се смесва с вода или друг зеленчуков сок.
Изключително полезна е сместа от
моркови и магданоз.
Цвеклото също “освежава” очите и прочиства кръвта, 2 супени лъжици сок от цвекло могат да се добавят към сока от моркови и магданоз.
Положително въздействат на кръвоносните съдове на очите и
боровинките
във всякакъв вид: пресни, сушени или на сок, на компот или сладко. Те запазват своите уникални свойства, като се смесят със захар (1чаша захар на 1 чаша боровинки. това е прословутата сибирска рецепта за сладко – смесените 1:1 плодове и захар могат да издържат свежи до следващия сезон). През зимата могат да се съхраняват в хладилник.
Задължително пийте
шипков чай,
или шипково вино, който съдържа много витамин С. Неговата редовна употреба подпомага здравината и еластичността на кръвоносните съдове.
Хората, страдащи от късогледство, е добре да приемат и
глог,
който е богат на аскорбинова киселина (витамин С) и каротин (витамин А). Изсушените плодове глог, се обвалват в брашно и смесени с мед могат да се ядат като сладко, а изсушените листа и плодове могат да се използват за чай.
Тиквата,
която е богата на кератин, също е много полезна за очите
Това са продуктите, които теябва да приосъстват на нашата трапеза за да имаме добро зрение:
Пресен лук, магданоз, моркови, тиква, извара, яйца, черен дроб, морски храни, черни боровинки, пъпеш