Последни Рецепти
Последни Статии

Вита сиропирана баница

Добавено в Баница, Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Вита сиропирана баница
Това е традиционен десерт за зимните празници приготвян в българския дом в средата на 20-ти век. И до днес остава вкусотия при семейни събирания (но колкото и да е апетитен и да навява хубави спомени, вие преценете – 1 кг захар е много сладост)

Сиропирана северняшка баница с различни плънки

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0
Приготвена и снимки на Снежана Костова. Рецептата е на Малина Вановска

Продукти
4 яйца,
1 щипка сол
1 щипка захар
мая колкото кибритена кутийка
250 мл прясно мляко
брашно за меко тесто

150 г сирене

Сироп
1 л вода
1 кг захар
2-3 ванилии
Сок на 1/2 лимон

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-1

Начин на приготвяне:
• Замесва тестото и се оставя да втаса. Деля го на 4 топки и пак почива около 10 минути
• Разточвам всяка топка, мажа с мас и редя една върху друга готовите кори, слагам малко сирене около 150 г в началото на кората и завивам на стегнато руло
• Отново почива и започвам да го разтеглям и усуквам,навивам в тавата като охлюв /на разстояние/втасва и във фурната на 200 градуса за 40 минути /към края слагам и вестник за да не загори/
• Сиропа е от 1л,вода и 1 кг,захар,2,3 ванилии и сокът от 1/2 лимон. След като изстине готовата баница я нарязвам на парчета /2,3 см./ и всяко парченце надупчвам с вилица и започвам да сипвам сиропа.Завивам я с фолио и я държа докато поеме сиропа,
• При поднасяне се ръси обилно с пудра захар

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории