Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за остър ум

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Тайната на бистрия ум и бързата мисъл се крие в храната
Как ще се чувстваме в нашето тяло зависи много от храната, която консумираме, както физически, така и умствено. Когато доставяме полезни за мозъка хранителни вещества, можем да подпомогнем функцията му.
Ето кои храните, които да включим в храненето си
Храни, повишават умствените способности
Продукти за ума необходими на ученика

Сьомга
Много е казано за сьомгата колко е полезна, но е факт е, че е скъпа и не винаги знаем от къде и каква риба купуваме. По-важно е да включваме в менюто си един или два пъти през седмицата риба и морски дарове, защото съдържат омега-3 мастни киселини, които подпомагат здравето на мозъка. Тези полезни мазнини не се формират в организма, затова е много важно да се набавят чрез хранителния режим.
Според изследователи от Медицинския център към университета на Мериленд в САЩ омега-3 мастни киселини намаляват възпаленията, понижават риска от развитие на сърдечносъдово заболяване. В допълнение, те са от полза и за подобряване на паметта, както и в случаите на депресия.
salmon

Зехтин През 2015 г американски изследователи създават хранителен режим, чиято цел е да намали риска от развитие на болест на Алцхаймер. Включва храни, които присъстват и в средиземноморската диета, които са от полза за здравето на сърцето. За тях има данни, че намаляват и опасността от развитие на болест на Алцхаймер сред по-възрастните пациенти.
Зехтинът екстра върджин е в основата на този хранителен режим, а тези му качества се дължат на изобилието от полифеноли в него. Според данни на изследвания мощните антиоксиданти имат благоприятно въздействие върху процесите, свързани с научаване на нова информация, и паметта. Те имат и потенциала да обърнат уврежданията в мозъка.
olive-oil-pix-4

Зеленолистни зеленчуци Добрата новина е, че днес те може и присъстват на трапезата ни всеки ден – в магазина може да избираме между различни видове зелена салата, спанак и други. Може да намерим и къдраво (кейл, кале) за което се казва, че е полезно, макар и не толкова традиционно за нашето хранене.
spanak
Ползата от консумацията на зеленолистни зеленчуци се свързва с понижени нива на когнитивен упадък, а къдравото зеле и спанакът са сред зеленчуците с най-мощни свойства срещу остаряването.
В тях се откриват фолиева киселина и витамин B6 – два витамина, които защитават мозъка. В данните на проучване от 2013 г се описва как добавките витамин B могат да забавят свиването на областта в мозъка, което е свързано с болест на Алцхаймер.
kale-pix
В къдравото зеле се съдържат и 45 различни флавоноиди, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории