Последни Рецепти
Последни Статии

Витамин D и метаболитен синдром

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Витамин D и добавките естроген могат да намалят редица индикатори за метаболитен синдром, като затлъстяване, хипергликемия, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Ново изследване показа, че жените в постменопауза могат да използват хранителни добавки като средство за защита срещу сърдечносъдови болести, съобщи ЮПИ.

fish oil pix 1
Витамин D защитава срещу сърдечни болести и диабет

Ползи от рибеното масло

Метаболитният синдром засяга между 30 и 60% от жените в постменопауза в света. Свързаните с метаболитния синдром рискови фактори за жените се увеличават с напредването на възрастта и загубата на естроген.

„В рамките на изследването ниското ниво на естрадиола увеличи риска от метаболитен синдром за жените в постменопауза, които са засегнати от недостиг на витамин D“, заяви Джоан Пинкъртън от Северноамериканското дружество по менопауза.

Естрадиол е основният естрогенен хормон в женския организъм. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото.
При жените фоликулостимулиращият хормон (FSH) на хипофизата стимулира продукцията на естрогени.
При жените в детеродна възраст се отделя по 300-700 мкг естрадиол на денонощие.

Най-висока концетрация на естрадиол се среща в урината на бременните, във фоликулите в яйчниците и в плацентата.
Количеството естрадиол в кръвта на жените се променя през менструалния цикъл. В началото на менструалния цикъл, когато узрява фоликулът концентрацията на естрадиол в кръвта е ниска. Към датата на овулацията нараства три пъти, след което постепенно нивото на естрадиол спада и до началото на следващия менструален цикъл стига до изходно ниво.
Когато има зачеване концентрацията на естрадиол продължава да расте. Повишаването и понижаването на нивата на естрадиол в кръвта през менструалния цикъл има индивидуални различия.
През бременността нивото на естрадиол постепенно нараства. Стойностите му са най-високи към термин. След раждането за няколко дни нивата на естрадиол се нормализират.

С възрастта стойностите на естрадиол при жените постепенно намаляват. След менопауза те са сравнително ниски.

Колко рибено масло да приемаме на ден?

Специалистите наблюдавали здравословното състояние на 616 жени в постменопауза на възраст между 49 и 86 години, които не са приемали добавки естроген и добавки витамин D плюс калций преди началото на изследването. Била констатирана категорична връзка между витамин D и естрадола.

За 20-годишен период по-големите дози витамин D били свързани с по-здравословно ниво не само на кръвното налягане, но и на холестерола и кръвната захар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории