Последни Рецепти
Последни Статии

Вредни вещества в храната за децата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В момента се говори много за промени в детското хранене у нас и приемане на Рецептурника за хранене в детските градини. Спор е какви продукти да съдържа, дали да се включват нови храни, които не са традиционни за националната ни кухня.
Да видим кои вешества не трябва да съдържат храните за децата.
Нови препоръки за менюто в детската градина

Американската академия по педиатрия публикува в сп. Pediatrics следния списък, изведен от нови проучвания на общността. Авторите на анализа се надяват да помогнат за по-доброто регулиране на вредни съставки при храненето на децата. От дружеството препоръчват:
– да се намали консумацията на консервирана храна,
– колкото е възможно повече да се ограничи използването на пластмасови съдове в микровълнови фурни
– задължително се увеличи присъствието на плодове и зеленчуци в ежедневното меню.

kids eating pix 1

5 групи вещества, които се срещат в храните, опаковките им или артикули за хранене отделят американските педиатри като опасни за децата.

– Изкуствени оцветители в храната
Оцветителите в храната се свързват с ръст на хиперактивно поведение при децата. След изключването на синтетичните оцветители в хранителния режим на децата симптомите на това разстройство значително намаляват.
Оцветители за храни крият риск за децата

– Бисфенол А и други бисфеноли
Бисфенол А се използва за подобряване на свойствата на пластмасата при производството на съдове и вътрешното покритие на метални консерви. Използването на бисфенол А в съдове за хранене се забрани в ЕС, включително и у нас, но това съединение все още се открива в някои предмети и опаковки, до които децата имат досег.
Изследвания показват, че при възрастните бисфенолите се елиминират от организма, но те са опасни за развиващия се детски организъм. Документират се влияние върху възрастта на полово съзряване, натрупване на мазнини в организма, влошаване на репродуктивната функция.

– Фталати
Те се срещат в опаковките и опаковъчните фолиа и други подобни материали. Те се свързват с повишен риск от астма, високо кръвно налягане, затлъстяване и др.
Американските експерти не препоръчват родителите да затоплят храна и течности в пластмасови съдове и опаковки в микровълнова фурна, което може да способства до отделянето на фталати и бисфенол А в храната.
Защо фталатите са опасни за нашето здраве?

– Нитрати и нитрити
Нитратите и нитритите под формата на добавки, които се използват за подобрение цвета на храната и консервирането ѝ най-вече при месните и технологично преработените продукти.
Нитратите и нитритите влияят на синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. В някои случаи те се превръщат в канцерогени.
Какво трябва да знаем за нитратите?
– Перфлуоро алкилови киселини
Намират се в някои опаковки, като хартиените на пуканките, също се свързват с вреден ефект върху щитовидната жлеза и репродуктивната функция. Щитовидната жлеза е изключително важен орган, не само като ключова за метаболитните процеси в организма, от това как функционира зависи развитието на мозъка и функционирането на сърцето при децата.
Всяка една система в организма е свързан по един или друг начин с щитовидната жлеза, така че всичко което ѝ вреди следва да бъде отстранявано.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории