Родопска разядка
Добави към моето меню
Родопска разядка
или Зимна салата с боб
рецепта от традиционната българска кухня, подходяща за Коледния пост и не само от Родопите
250 гр зрял боб
1 глава кромид лук
1 суха чушка
зелената част на 1 стрък праз лук
няколко листа пресен джоджен или 1 ч.л. сух джоджен
2-3 скилидки чесън
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
* Зрелият боб се залива със стъдена вода и се оставя за 1 нощ да престои. Сварява се. В тенджера под налягане зрал боб се вари по следния начин – на 1 ч.ч. боб се слагат 2 ч.ч. вода, след като заври се оставя на минималната степен на котлона да ври още 25 мин. Ако се вари в тенджера отнема около 1 и 30 мин, като след завирането му водата се сменя;
* Кромид лука се нарязва на ситно и се задушава до златисто с 1 с.л. олио;
* Добавя се червения пипер и нарязания на ситно чесън, след което се доливат 2-3 с.л. вода. Разбърква се и се добавя сварения и отцеден боб и стритата суха чушка (за любителите на люто може и стрита люта чушка);
* Подправя се с джоджен;
* Може да се смели с блендер – тогава се получава апетитен зеленчуков пастет, който може да се поднесе с препечен хляб;
* Зелената част на праз лука се нарязва на ситно и се добавя към салатата. Може да се добави сол на вкус и ябълков оцет или лимонов сок.