Яжте ядки за стройна фигура
Добави към моето меню
Отслабването не е лесна задача и много от нас се концентрират само върху нещата, които не трябва да ядат, за да свалят излишните килограми. Понякога обаче по-важно е какво да ядем, а не от какво да се въздържаме.
Проучване на държавния университет в Луизиана показва, че хората, които ядат ядки всеки ден, е с 25% по-малко вероятно да са с наднормено тегло и с 21% по-малко вероятно да имат по-широка талия. Хората, които редовно ядат ядки, са демонстрирали по-нисък индекс на телесна маса и по-високи нива на т.нар. „добър холестерол“.
Сурови ядки помагат за отслабване
Може би си казвате „Това е лудост! Ядките са претъпкани с мазнини и калории.“ Но истината е малко по-различна. „Ядките са богати на растителни протеини, диетични фибри и здравословни моно- и полиненаситени мастни киселини, което ги прави засищаща храна, която потиска апетита – обяснява Карол О’Нийл, професор в държавния университет на Луизиана и водещ автор на изследването.
Важно е колко ядки ядете – една шепа на ден
В допълнение към многобройните ползи, засищането на апетита е особено важно – шепа ядки на ден ще ви накарат да ядете по-малко и по-ефективно да се справите с излишното тегло. 1/3 чаша ядки на ден могат да ви дадат много от необходимите витамини, минерали и енергия, от която се нуждаете през деня, обясняват експерти.
Ядките полезни при метаболитен синдром
Всички тези факти правят ядките една от най-здравословните неща, които можете да ядете като закуска между храненията.
Ако искате ефекта да е ощепо-видим и траен пийте повече вода и си прогответе тази напитка:
Вода с канела и мед
1 ч.л. мед
1 ч.л. канела на прах
250 мл вода
Още ползи от консумацията на различни (сурови) ядки:
– Шам фъстък – полезен е за имунната система, заради съдържанието на витамин B6.
– Бадеми – полезни са за мозъка и сърцето
– Фъстъци – доставят полезни елементи, като ресвератрол
– Кашу – богат източник на минерали като цинк и фосфор, фибри, протеини и здравословни мазнини.
– Най-полезни са орехите – съдържат най-много алфа линоленова киселина и са вкусни.
Източник: Bright Side