Яжте риба за добра памет
Добави към моето меню
Изследвания показват, че ако един път в седмицата се в менюто ястие с тлъста риба – сьомга, сардина, херинга или морски дарове, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на болестта на Алцхаймер.
Храни, повишават умствените способности
Яденето на риба удължава живота на паметта
С напредване на възрастта това остава в сила, ако всяка седмица включвате в храненето си риба, то паметта функционира поне като при хора, по-млади с 3 години, установи изследване на учени от Чикаго.
“Без съмнение рибата явно подпомага мозъчната дейност и паметта функционира като при по-млад човек” заяви д-р Марта Клеър Морис, ръководител на екипа.
Храната от морски произход е особено богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, една от които – DHA – Докозахексанова киселина е много важна за оформянето на мозъка в по-ранна възраст.
Няколко проучвания в последно време показват, че тя е не по-малко важна и за мозъка при хората в напреднала възраст.
Като цяло изводът от изследването на учените от Чикаго, публикувано в декемврийския брой на Archives of Neurology, е, че хората, които редовно и поне веднъж седмично са яли риба, са забавили занижаването в умствените си функции поне с 10%.
Засега няма доказателства, че ефектът се дължи именно на омега-3 ненаситените мастни киселини, но както твърдят учените :”Най-малко ползата от яденето на риба е изместването поне отчасти от менюто на храни, съдържащи наситени мазнини като например червеното месо.”