Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте риба за добра памет

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Изследвания показват, че ако един път в седмицата се в менюто ястие с тлъста риба – сьомга, сардина, херинга или морски дарове, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на болестта на Алцхаймер.
Храни, повишават умствените способности

salmon
Яденето на риба удължава живота на паметта
С напредване на възрастта това остава в сила, ако всяка седмица включвате в храненето си риба, то паметта функционира поне като при хора, по-млади с 3 години, установи изследване на учени от Чикаго.
“Без съмнение рибата явно подпомага мозъчната дейност и паметта функционира като при по-млад човек” заяви д-р Марта Клеър Морис, ръководител на екипа.
Храната от морски произход е особено богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, една от които – DHA – Докозахексанова киселина е много важна за оформянето на мозъка в по-ранна възраст.
Няколко проучвания в последно време показват, че тя е не по-малко важна и за мозъка при хората в напреднала възраст.
Като цяло изводът от изследването на учените от Чикаго, публикувано в декемврийския брой на Archives of Neurology, е, че хората, които редовно и поне веднъж седмично са яли риба, са забавили занижаването в умствените си функции поне с 10%.
Засега няма доказателства, че ефектът се дължи именно на омега-3 ненаситените мастни киселини, но както твърдят учените :”Най-малко ползата от яденето на риба е изместването поне отчасти от менюто на храни, съдържащи наситени мазнини като например червеното месо.”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории