Последни Рецепти
Последни Статии

За и против постите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Постите са период, в който християни не ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход като мляко, сирене, яйца.
Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на храна от растителен произход. Телесният пост, заедно с духовния, образуват истинския пост.

Хранене по време на пост
Вкусни пости – идеи какво и как да приготвим

post-hrana
Постите – “за” и “против” да ги спазваме

Всеки човек трябва добре да обмисли дали е подходящо за него да изключи консумацията на продукти от животински произход и дали да спази целия 40-дневен период на определените хранителни ограничения? Ако вие сте домакиня, която трябва да приготвя храна за семейството си, в което не всички спазват пост, това може да доведе до изкушение, изключения и най-вече в напрежение в отношенията с близките. Ако човек е болен и се нуждае от определени хранителни вещества, то трябва да ги приема, а не да се ограничава, защото е нужен на себе си и на Господ здрав и в добра форма (затова се казва, че поста не е подходящ за деца, бременни и болни).

Кога постенето е полезно?
За някои хора постенето е добър повод за известен период от време да не натоварват организма си с животински храни. По този начин се ограничава приемът на животински мазнини, които в големи количества са вредни за здравето. Когато се храним с повече растителна храна набавяме необходими витамини и минерали, които обичайно са в по-малко количество при нормално хранене. Трябва да се храним разнообразно и балансирано, а не да се увлечем например по тестени изделия с маргарин или различни каши.
По време на пост се приемат и по-малко промишлени храни, т.нар. бързи храни, които не винаги са добре балансирани и съдържат мазнини, захар и много калории.

За кого постите не са препоръчителни?
Спазването на постите е с особен риск за хората с хронични заболявания – хроничен хепатит, хронични инфекциозни заболявания на червата, хроничен панкреатит.
Специалистите по диететика и хранене не препоръчват 40-дневния режим на постене при хора със сърдечно-съдови, бъбречни или метаболитни заболявания, с диабет. Постите не са подходящи и за хора с анемии, с инфекциозни заболявания, както и при болни от вирусни и грипни инфекции, пневмонии, продължителни и изтощителни боледувания.
Всички хора, болни от тези заболявания, се нуждаят от балансиран прием на пълноценни белтъчини, каквито се съдържат в животинските и белтъчни храни и са богати на незаменими аминокиселини.
Постите не са препоръчителни и при състояние на бременност, както и при подрастващи, деца в детско-юношеската възраст.

Няколко съвета, които могат да ви помогнат по време на пост
Какви други рискове крие постенето?
При тип хранене, при който има строги хранителни ограничения, има опасност от възникване на кожни промени, проблеми с ноктите и косата, поради активната реакция на организма, която се дължи на недостатъчния внос на белтъчини. Има риск от дефицит на витамини А, Д, Е. Постенето може да предизвика и появата на анемия, защото основният източник на желязо са месото и месните продукти и яйчният жълтък, които не са позволени при постите.

Непълни пости или какво е бял пост
При православната църква имаме въздържание от месни, млечни и блажни храни.
Католиците имат бели пости – въздържат се само от месо.
Протестантите отричат постите.
Юдеите имат своя традиция, при която се консумира безквасен хляб.
Мюсюлманите също спазват свои определени изисквания, като характерно при тях е, че не приемат през деня храна, а само вечер, което е така модерното в момента – интервално хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории