Последни Рецепти
Последни Статии

Физическата активност – помага в борбата с Алцхаймер

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Ако искате да бъдете в добра форма – движете се активно.
Ако не искате да изпадате в депресия –движете се активно
Ако искате да запазите физическото си здраве и да не страдате от старческо слабоумие (деменция) – не спирайте да се движите активно.

bolest_alzhaimer
Физическата активност – ключ в борбата с Алцхаймер

В блога съм разказвала за срещите в Стара планина и в Южен Пирин с една група жени на пенсионна възраст над 70 години , които нарекохме „бабите планинарки“ – една от тях дори с наднормено тегло мина по Тарзановата пътека, заедно с другите. Тази дама определяше темпото с което се движи групата, но бяха заедно и стигаха до крайната си цел здрави и в добро настрение

На хората, които страдат от болестта на Алцхаймер или искат да предотвратят развитието й, често се препоръчва физическа активност, обикновено лека разходка или градинарство.

old couple pix 1

Фактите: Около 200 000 души в България страдат от деменция, половината от тях имат болестта на Алцхаймер
Златни правила, които предпазват от деменция

Резултатите от ново проучване обаче показват, че степента на физическата активност е от значение за борбата срещу заболяването, като е препоръчително тя да бъде умерена, пише в. “Дейли експрес”.
Анализирайки данни за 1500 души, авторите на изследването от университета на Уисконсин-Медисън са установили, че по-добра защита срещу болестта осигурява умерената физическа активност, а не често препоръчваната лека физическа активност.
Специалистите обясняват, че умерената физическа активност е свързана с по-здравословен метаболизъм на глюкозата в мозъка. С понятието лека физическа активност се обозначава например бавна разходка. За умерена физическа активност се смятат енергичната разходка и бягането.
Изследователите са установили също, че индивидите, които отделят минимум 68 минути дневно за умерена физическа активност, имат по-добър метаболизъм на глюкозата в мозъка.

Хранене при Алцхаймер
Зехтинът екстра върджин може да осигури защита на мозъка срещу деменция

Препоръката за умерена физическа активност на базата на настоящото проучване обаче може да се окаже проблем за някои хора, за които с напредването на възрастта става по-трудно да се движат енергично.

Източник: БТА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории