Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословни ползи от четенето на етикетите на храните

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Четете ли етикетите на храните, които купувате. Не само дали са на промоция, с коя карта може да ползвате отстъпка от цената, до кога е срока на годност, но и онези малки буквички, които показват какво съдържа опаковката, как е преработена, как е съхранявана…
Факт е, че понякога са малки тези букви, трудно се четат, има много съкращения… За Е-тата има и специално създадени апликации, но се иска и време и желание в магазина да прочетеш цялата тази информация.

Затова има няколко правила, които са в особена сила при чистото хранене:
– Ако съдържа повече от 5 компонента – не се купува
– Ако има компоненти, които не са ни ясни какво представляват – не растат в градината или фермата – не се купува.

Защо е важно да четем етикетите на продуктите, които купуваме?
Стремежът да се храним здравословно и балансирано ни води до четене на малките буквички на опаковките – там не само виждаме колко калории и какви макроелементи приемаме, но и се информираме за съставките в храните – от базовите продукти като брашно или мляко, до витамините, добавките, дори овкусителите и оцветителите. И още други

orange etiket
“С цел запазване на качеството на плода е обработен с емазалил тиабендазол, восък: Е904, Е914. Кората не е подходяща за консумация
Колко е важно да се четат етикетите

Четенето на опаковки е важна част от стремежа към пълноценно хранене.
Така ставаме по-съзнателни за качеството на храната и можем по-добре да следим калориите, които приемаме на всяко хранене. Това дава не само спокойствие и увереност, но е и необходимо условие за по-ниско тегло. Нещо изключително важно, когато сме на диета за отслабване.

Изследване на испански учени открива правопропорционална връзка между четенето на етикетите на храните и индекса на телесното тегло.
Те сравняват участниците по това дали четат опаковките преди да направят своя избор в магазина и откриват, че жените, които редовно преглеждат консумираните продукти, имат средно 1.5 единици по-нисък индекс на телесното тегло от тези, които не четат. Повечето жени се чувстват чудесно с индекс между 21 и 25, а 1.5 е сериозна разлика.
Този индекс не може да се използва от атлети и хора с голямо количество мускулна маса, но за останалите хора е приемлив ориентир за здравословно тегло и спадът в числото със сигурност може да ви накара да се усмихнете на кантара.

Изследването също така разглежда различни фактори от начина на живот на участниците и прави интересни допълнителни наблюдения.
– Хората в градовете четат етикетите повече, отколкото в селските райони.
– Пушачите много по-рядко се заглеждат в съдържанието на продуктите.
– Друг, очакван елемент на изследването е, че много повече жени се интересуват от опаковките, отколкото мъже.

Вие четете ли етикетите на храните и каква информация търсите?
Лесно ли ви е да я прочетете и разберете?
Информацията на етикета оказва ли влияние върху избора ви за покупка на дадена храна? Случвало ли ви си е да се откажете от покупката на дадена храна след като прочели какво съдържа?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории