Здравословни ползи от четенето на етикетите на храните
Добави към моето меню
Четете ли етикетите на храните, които купувате. Не само дали са на промоция, с коя карта може да ползвате отстъпка от цената, до кога е срока на годност, но и онези малки буквички, които показват какво съдържа опаковката, как е преработена, как е съхранявана…
Факт е, че понякога са малки тези букви, трудно се четат, има много съкращения… За Е-тата има и специално създадени апликации, но се иска и време и желание в магазина да прочетеш цялата тази информация.
Затова има няколко правила, които са в особена сила при чистото хранене:
– Ако съдържа повече от 5 компонента – не се купува
– Ако има компоненти, които не са ни ясни какво представляват – не растат в градината или фермата – не се купува.
Защо е важно да четем етикетите на продуктите, които купуваме?
Стремежът да се храним здравословно и балансирано ни води до четене на малките буквички на опаковките – там не само виждаме колко калории и какви макроелементи приемаме, но и се информираме за съставките в храните – от базовите продукти като брашно или мляко, до витамините, добавките, дори овкусителите и оцветителите. И още други
“С цел запазване на качеството на плода е обработен с емазалил тиабендазол, восък: Е904, Е914. Кората не е подходяща за консумация
Колко е важно да се четат етикетите
Четенето на опаковки е важна част от стремежа към пълноценно хранене.
Така ставаме по-съзнателни за качеството на храната и можем по-добре да следим калориите, които приемаме на всяко хранене. Това дава не само спокойствие и увереност, но е и необходимо условие за по-ниско тегло. Нещо изключително важно, когато сме на диета за отслабване.
Изследване на испански учени открива правопропорционална връзка между четенето на етикетите на храните и индекса на телесното тегло.
Те сравняват участниците по това дали четат опаковките преди да направят своя избор в магазина и откриват, че жените, които редовно преглеждат консумираните продукти, имат средно 1.5 единици по-нисък индекс на телесното тегло от тези, които не четат. Повечето жени се чувстват чудесно с индекс между 21 и 25, а 1.5 е сериозна разлика.
Този индекс не може да се използва от атлети и хора с голямо количество мускулна маса, но за останалите хора е приемлив ориентир за здравословно тегло и спадът в числото със сигурност може да ви накара да се усмихнете на кантара.
Изследването също така разглежда различни фактори от начина на живот на участниците и прави интересни допълнителни наблюдения.
– Хората в градовете четат етикетите повече, отколкото в селските райони.
– Пушачите много по-рядко се заглеждат в съдържанието на продуктите.
– Друг, очакван елемент на изследването е, че много повече жени се интересуват от опаковките, отколкото мъже.
Вие четете ли етикетите на храните и каква информация търсите?
Лесно ли ви е да я прочетете и разберете?
Информацията на етикета оказва ли влияние върху избора ви за покупка на дадена храна? Случвало ли ви си е да се откажете от покупката на дадена храна след като прочели какво съдържа?