Последни Рецепти
Последни Статии

Дельови празници

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Дельови празници – eдин пазарен ден отпреди 100 години
Къде: град Златоград
Кога: 23 септември 2018 г.

Автентични носии и уникални образи от времето на възраждането ще съберат стотици гости в Златоград
Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград се превръщат в сцена на възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 г.“. Събитието е част от традиционните Делюви празници в Златоград, организирани от Общината и Етнографския ареален комплекс.

Възстановката „Един пазарен ден“ пресъздава атмосферата на градската чаршия от преди век. За празника се очакват туристи от цялата страна и гости от съседните гръцки селища.
zlatograd delyovi praznici 1

Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Дельо войвода – една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани. На мястото, където историята разказва, че е прострелян, е поставен мемориален знак.
Геройството му е възпято в редица народните песни, като Дельовата песен в изпълнение на световно известната родопска певица Валя Балканска от 1977 г. лети в космоса, записана на златна плоча на двата апарата Вояджър.
През 2007 г. за пръв път в рамките на тези празници се прави възстановка на подвига на хайдутина за спасяването от помохамеданчване на последните християни, останали в Златоград. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми по модели от преди 150 години, се разхождат из града и отвеждат въображението на публиката към времето, когато е живял Дельо.

Празник на “Златоградското чеверме”

Традиционният празник “На кафе и бяло сладко в Златоград”

zlatograd delyovi praznici

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории